Statuia unuia „dintre artizanii României libere şi unite” a fost inaugurată la Cluj-Napoca

În cadrul ceremoniei de inaugurare a statuii generalului Gheorghe Mărdărescu, desfăşurată miercuri la Cluj-Napoca, președintele Academiei Române l-a numit „unul dintre artizanii României libere şi unite, dar și un părinte al Europei democratice, ferite de regimuri totalitare”.

„Faptele mari se împlinesc prin jertfe, iar figura generalului ne va aminti mereu de jertfele românilor de odinioară, dar mai ales de marile realizări obţinute prin jertfe”, a afirmat Ioan Aurel Pop.

Președintele Academiei Române a evidențiat datoria morală faţă de eroii neamului.
„Popoarele civilizate ştiu să-şi cinstească eroii”, a spus istoricul.

Statuia a fost amplasată în fața Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La eveniment au participat înalți demnitari de stat, reprezentanți ai administrației publice locale, președinți de camere de comerț județene precum și un număr mare de români.

Inițiativa construirii acestui monument a aparținut Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) care anul acesta împlinește 155 ani de existență.

„Realizarea și ridicarea unui monument în memoria marelui general Gheorghe Mărdărescu reprezintă un act patriotic, cu adâncă valoare simbolică, un reper al dăinuirii noastre pentru generațiile viitoare”, a declarat Mihai Daraban, președintele CCIR.

Acțiunea CCIR are rolul de a evidenția contribuția decisivă a generalului Gheorghe Mărdărescu în stoparea înaintării comunismului spre centrul Europei în perioada Primului Război Mondial precum și în dezvoltarea economică ulterioară a României, ca stat liber și suveran.

Generalul Gheorghe Mărdărescu, născut la Iaşi, în 4 august 1866, şi-a dedicat 40 din cei 72 de ani de viaţă carierei militare.

În timpul luptelor din toamna anului 1916, şi în special în cele de la Oituz şi Mărăşti din vara anului 1917, a fost unul dintre colaboratorii apropiaţi ai generalului Alexandru Averescu.

În 1919, generalul Mărdărescu a deținut comanda tuturor forțelor armate din Transilvania în misiunea de a respinge regimul bolșevic al lui Bela Kun. În data de 4 august 1919, trupele românești au intrat victorioase în Budapesta.

În urma reușitei, generalul a fost decorat de Ferdinand I cu „Ordinul Mihai Viteazul” clasa a II-a.

Între 1922-1926 a fost ministru al Apărării fiind avansat la gradul de general locotenent.

Foto credit: Adevărul.ro

Comentarii Facebook


Știri recente