Statuia Arhiepiscopului Justinian Chira, inaugurată la Baia Mare

În memoria Arhiepiscopului Justinian Chira a fost amplasată o statuie în curtea Catedralei din Baia Mare. Monumentul a fost inaugurat duminică, 7 iunie, după liturghia prilejuită de hramul lăcaşului de cult, informează Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

„Înaltpreasfinţitul Justinian a meritat să aibă această statuie în mărime naturală, pentru că viaţa dânsului a fost trăită între Dumnezeu şi neamul Său, între Hristos şi Biserica Sa”, a spus Episcopul Iustin după dezvelirea statuii.

Lucrarea unicat a fost realizată din bronz de Ioan Marchiş, sculptor maramureşean, autor al mai multor opere de for public din Baia Mare, judeţ şi din ţară.

Statuia îl reprezintă pe Arhiepiscopul Justinian binecuvântând.

„O să vă binecuvinteze de fiecare dată când veniţi la Catedrală, pentru că a iubit mult Catedrala. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru acest dar pe care l-a primit, care va împodobi parcul Catedralei”, a spus Preasfinţia Sa.

La eveniment au fost prezenţi: Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul, Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, sculptorul Ioan Marchiş, clerici şi numeroşi credincioşi.

Ioan Marchiş a primit din partea episcopiei Ordinul şi Gramata „Justinian Arhiepiscopul” pentru efortul depus în realizarea monumentului.

Arhiepiscopul Justinian Chira

Arhiepiscopul Justinian Chira s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în anul 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În septembrie 1990 a fost ales Episcop Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, fiind instalat în 11 noiembrie 1990.

Arhiepiscopul Justinian a trecut în veşnicie în data de 29 octombrie 2016.

Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente