Stareţul Mănăstirii Radu Vodă a primit premiul „Dumitru Stăniloae” al Academiei Române

Arhimandritul Nectarie Şofelea a primit joi premiul „Dumitru Stăniloae” al Academiei Române pentru lucrarea „Sacrul și profanul ȋn perspectivă ontologică, la Mircea Eliade”.

Ceremonia de decernare a premiilor pentru anul 2017 a avut loc la sediul Academiei Române în data de 12 decembrie 2019, începând cu ora 11:00.

Premiul a fost înmânat de acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, în prezența Biroului Prezidiului și a membrilor Adunării Generale.

Arhim. Nectarie Şofelea primind premiul Dumitru Stăniloae.

Arhimandritul Nectarie Şofelea este absolvent al Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi doctor în filosofie (Institutul de Filosofie al Academiei Române).

Din anul 2006 este stareţ al Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti, iar din anul 2014 Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor.

Pe lângă opera premiată, Pr. Nectarie a coordonat mai multe proiecte editoriale precum: „Neofit Cretanul, Jurnal de călătorie”, „Pridvoare ale cerului” şi „Mănăstiri din mediul rural”.

Anul trecut, premiul Dumitru Stăniloae a fost acordat Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Premiile Academiei Române

Premiile Academiei Române sunt supranumite de jurnaliștii români „premiile Nobel românești”.

Se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.

„Sunt cele mai prestigioase premii în domeniul ştiinței și culturii din România, Academia fiind cel mai important for de consacrare intelectuală a valorilor; aceste premii au intrat în tradiție”, a declarat recent într-un interviu Ioan Aurel Pop.

În cadrul festivităţii din 12 decembrie au fost decernate 70 de premii, care recompensează performanța culturală și științifică românească a anului 2017, concretizată în opere individuale sau realizate în colaborare.

Lista completă a premiilor Academiei pentru anul 2017 poate fi consultată aici.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente