Starețul Mănăstirii Optina a trecut la cele veșnice

Mănăstirea Optina a anunțat luni trecerea la cele veșnice a Arhimandritului Benedict Penkov, care a fost stareț al mănăstirii pentru aproximativ 28 de ani.

Starețul Mănăstirii Optina a fost o personalitate duhovnicească remarcantă a Bisericii Ortodoxe Ruse și un susținător al mișcărilor pro viață.

Părintele Benedict a suferit o operație de amputare a unui picior în data de 9 ianuarie, dar sănătatea sa a început să se deterioreze. Duminică seara, Arhimandritul Melchisedec, starețul metocului Mănăstirii Optina din Moscova, a anunțat că pr. Benedict se afla în stare de comă. După doar câteva ore, Arhimandritul Benedict și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Moscovei, după aflarea veștii, Preafericitul Părinte Kirill a transmis condoleanțe obștii Mănăstirii stavropighiale Optina și a afirmat că „înalță rugăciuni pentru odihna în locașurile cerești a sufletului Arhimandritului Benedict”.


Arhimandritul Benedict Penkov a trecut la Domnul, luni, 22 ianuarie 2018, la vârsta de 79 de ani, după o boală îndelungată.

Din partea biroului de presă, pr. Alexandru Volkov a declarat luni că Preafericitul Părinte Kirill „își amintește cu recunoștință lucrările celui care mereu a purtat de grijă mănăstirii încredințate lui spre păstorire, care a făcut multe pentru restaurarea frumuseții de odinioară a așezământului și a acordat atenție păstrării continuității tradițiilor monastice, educării și hrănirii spirituale și morale a contemporanilor noștri” .

Potrivit comunicatului, Patriarhul Kirill își exprimă aprecierea față de activitățile filantropice ale așezământului monahal, care cu binecuvântarea „blândului părinte” Benedict a oferit mereu ajutor celor în nevoi.

Slujba de înmormântare a starețului Benedict al Optinei va avea loc miercuri, 24 ianuarie 2018, la biserica mănăstirii închinată icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Kazan.

Arhimandritul Benedict (Vladimir Andreevici) s-a născut în data de 24 iunie 1939. A studiat la Seminarul și Academia Teologică din Moscova. În anii 1970 a fost tuns în monahism la Lavra Sfântului Serghie primind numele Sfântului Benedict de Nursia.

Patriarhul Kirill al Moscovei discutând cu Arhimandritul Benedict, starețul Mănăstirii Optina. Foto: Alexander Volkov/Facebook

În anul 1990 a fost numit stareț al Mănăstirii Optina, pe care a condus-o până la data de 22 ianuarie 2018, când a trecut la cele veșnice după o îndelungată boală.

Mănăstirea sau Sihăstria Optina este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri ortodoxe de călugări din Rusia, fiind cel mai important centru spiritual isihast al Bisericii Rusiei din secolul 19. Sihăstria fondată înainte de secolul 16 a fost puternic influențată de scrierile Cuviosului Paisie de la Neamț, un sfânt cinstit cu multă evlavie de Biserica Ortodoxă Română.

Mănăstirea Optina, care a fost vatra a multor monahi cu viață sfântă, a fost locul de reculegere și de luminare spirituală a multor credincioși, printre care se numără personalități precum: Gogol, Turgheniev, Dostoievski și alții. Criticii literari consideră că Sfântul Cuvios Ambrozie de la Optina a fost modelul de la care s-a inspirat Dostoievski pentru conturarea Starețului Zosima din binecunoscutul său roman „Frații Karamazov”.

Soborul Sfinților Stareți de la Optina

În anul 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a canonizat mai mulți părinți care au viețuit în această sihăstrie, stabilind ca dată de pomenire pentru Soborul Sfinților de la Optina în ziua de 11 octombrie a fiecărui an. Soborul cuvioșilor optineni cuprinde nume precum: Leon (†1841), Macarie (†1860), Moise (†1862), Antonie (†1865), Ilarion (†1873), Ambrozie (†1891), Anatolie I (†1894), Isaac I (†1894), Iosif (†1911), Varsanufie (†1913), Anatolie II (†1922), Nectarie (†1928), Nicon (†1931), Isaac II (†1938).

 

Comentarii Facebook


Știri recente