Stareţul Efrem Vatopedinul, Palatul Patriarhiei: Unitatea cu Hristos începe când omul se botează în numele Sfintei Treimi | VIDEO

Arhim. Efrem, stareţul Mănăstirii atonite Vatoped, a conferenţiat miercuri la Palatul Patriarhiei pe tema „Unitatea cu Hristos”.

Întâlnirea, organizată în ultima zi a Simpozionului Internaţional de Teologie, a fost moderată de Pr. prof. George Grigoriţă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din Bucureşti.

Stareţul Efrem Vatopedinul a afirmat în deschidere că apreciază, de fiecare dată când vine în România, evlavia poporului.

„Întotdeauna mă bucur că sunt împreună cu dumneavoastră şi mai ales mă bucur de evlavia poporului. Ceea ce îmi place foarte mult este că văd la poporul ortodox român o simplitate şi cred că acesta este un dar al lui Dumnezeu”.

„Iar ceea ce este un dar al lui Dumnezeu este o sete şi să aibă cineva sete de Dumnezeu este harismă”, a spus monahul atonit.

Referitor la tema conferinţei, Părintele Efrem a precizat că „unitatea cu Hristos începe din momentul în care omul se botează în numele Sfintei Treimi”.

„Atunci sunt activate prin botez lucrarea minţii omului şi atunci omul începe şi are nevoie să se împărtăşească de ceea ce este nezidit”.

„Este oare întâmplător că Hristos S-a botezat? Oare avea nevoie să se boteze?”, a întrebat Arhimandritul Efrem.

„Hristos nu făcuse niciun păcat şi nici nu s-a aflat viclenie în gura Lui. Cu toate acestea, S-a botezat ca să ne arate cum intră cineva în Biserică ca să înceapă această legătură cu Hristos Însuşi…Nu am să uit niciodată, şi în Dogmatică se poate citi, că Taina Botezului nu se poate şterge”.

Stareţul vatopedin a subliniat că „omul trebuie să aibă o educaţie duhovnicească încât să ajungă la curăţia inimii”.

„Nu poate Hristos să intre într-o inimă care este întinată”, a atras el atenţia.

Arhim. Efrem a vorbit inclusiv despre rolul Bisericii şi despre pocăinţă.

„Înăuntrul Bisericii omul începe şi îşi înţelege păcătoşenia. Când omul în care se activează harul îşi vede păcătoşenia, starea pătimaşă, nu deznădăjduieşte niciodată, pentru că pocăinţa este o lucrare duhovnicească fără sfârşit şi care dă multă nădejde fiecărui om”.

Starețul a afirmat că, după primirea binecuvântării Patriarhului Daniel, Mănăstirea Vatoped va oferi câte o icoană argintată a Maicii Domnului pentru șeful de promoție din fiecare an de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

La evenimentul organizat de Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO), sub coordonarea Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, au participat aproximativ 850 de persoane.

La final, preşedintele ASTO, Alexandru Boboc, i-a mulţumit Stareţului Efrem Vatopedinul pentru că a acceptat şi onorat invitaţia, Patriarhului Daniel pentru susţinerea activităţilor ASTO, altor instituţii, precum şi tuturor voluntarilor din ASTO.

Conferinţa poate fi urmărită în format VIDEO.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente