Stareţii Marii Lavre şi Schitului Prodromu au slujit la hramul paraclisului Catedralei Naţionale

Părintele Prodromos de la Marea Lavră şi părintele Atanasie de la Schitul Prodromu au slujit joi alături de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul la hramul paraclisului Catedralei Naţionale dedicat icoanei Maicii Domnului Prodromiţa.

Liturghia a fost oficiată în altarul de vară al paraclisului. Din sobor au făcut parte părinţii slujitori ai lăcaşului de cult de pe Dealul Arsenalului, dar şi alţi clerici invitaţi.

În cuvântul său, Episcopul vicar patriarhal a făcut referire la icoana Maicii Domnului Prodromiţa, care se află în paraclis încă din anul 2011, şi a evidenţiat că lucrările la construirea Catedralei Naţionale au avansat şi datorită ajutorului pe care Maica Domnului l-a oferit.

„Acest edificiu este dovada lucrării minunate a icoanei făcătoare de minuni”, a precizat Preasfinţia Sa.

Maica Domnului este mama tuturor creştinilor

La final, au vorbit părintele Prodromos de la Marea Lavră şi părintele Atanasie de la Schitul Prodromu.

Părintele Prodromos a afirmat că prezenţa icoanei Maicii Domnului Prodromiţa la acest paraclis este o binecuvântare, mai ales „ţinând cont de faptul că Maica Domnului este mama tuturor creştinilor, pururea rugătoare pentru noi către Fiul său”.

Pr. Prodromos de la Marea Lavră. Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Stareţul Marii Lavre a vorbit şi despre purtarea de grijă pe care Maica Domnului o are, prin icona Prodromiţa, pentru cei care au ajutat şi ajută la construirea Catedralei Naţionale.

„Suntem siguri că Maica Domnului, prin icoana sa Prodromiţa, nu se roagă doar pentru închinătorii acestui paraclis, ci şi pentru ctitorii Catedralei Mântuirii Neamului, adică pentru toţi aceia care ajută economic şi de bună voie în vederea încheierii cât mai rapide a lucrărilor Catedralei Naţionale spre slava lui Dumnezeu”, a spus pr. Prodromos.

Provocările lumii ţintesc să destrame unitatea Bisericii

La final, părintele Atanasie de la Schitul Prodromu din muntele Athos i-a indemnat pe credincioși la rugăciune și unitate:

„Să veghem atent cu credinţă şi în rugăciune; şi mai ales cu răbdare şi smerenie ţinând cu tărie adevărul în faţa cursului apocaliptic care se revarsă înaintea noastră şi mai ales în sânul Bisericii, iar nu în afara ei, împreună luptând şi împreună veghind, mici şi mari, patriarhi, episcopi, preoţi şi credincioşi, noi toţi cei îngrădiţi cu semnul Sfântului Botez în numele Treimii celei de o fiinţă şi nedespărţită Tatăl şi Fiul şi Sfântul Duh”.

Părintele de la Schitul Prodromu a atras atenţia că „provocările ce se aduc astăzi asupra lumii şi care vin şi peste Biserică ţintesc să destrame unitatea Bisericii pentru a amesteca pe de-o parte adevărul cu minciuna, iar pe altă parte păcatul cu virtutea, adică Legea cu nelegiuirea semănând astfel nedumeri prin care să cadă cât mai mulţi în înşelare şi apoi în necredinţă”.

Părintele Atanasie de la Schitul Prodromu. Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

La finalul Liturghiei, a fost oficiat un trisaghion pentru eroii neamului.

Cinstirea eroilor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului are o însemnătate deosebită în contextul în care viitoarea Catedrală Patriarhală, care va fi sfințită în toamnă, este închinată cinstirii celor care s-au jertfit de-a lungul istorie pentru apărarea credinţei creştine ortodoxe, pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

Concert şi procesiune pe Dealul Arsenalului

Sărbătoarea hramului a debutat încă de miercuri seara prin mai multe manifestări culturale şi religioase.

După concertul susţinut de Grupul Psaltic Tronos, în deschiderea hramului, Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal, a vorbit despre importanţa muzicii bizantine în ortodoxie.

Cântarea psaltică, însă, rămâne un simbol viu al unei arte valoroase atât prin vechimea ei, cât şi prin autenticitate, care exprimă cel mai bine frumusețea transcendentală, dumnezeiască, a Împărăției lui Dumnezeu, așa cum face în general arta bizantină, a spus Vicarul Patriarhal.

În continuare a fost loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului Prodromiţa şi apoi a fost oficiată slujba Privegherii în altarul de vară al Paraclisului Catedralei Naţionale.

Omilia din cadrul slujbei a fost rostită de Arhim. Clement Haralam, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale.

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente