Muzica bizantină însoțește rugăciunea şi cultul nostru liturgic încă de la începutul formării sale – Arhim. Paisie Teodorescu

„Muzica bizantină sau psaltică însoțește rugăciunea şi cultul nostru liturgic încă de la începutul formării sale şi este prezentă astăzi doar în bisericile ortodoxe”, a spus Arhim. Paisie Teodorescu miercuri la Paraclisului Catedralei Naţionale.

După concertul susţinut de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, în deschiderea hramului Paraclisului Catedralei Naţionale, Arhim. Paisie Teodorescu a vorbit despre importanţa muzicii bizantine în ortodoxie.

În acelaşi timp, a amintit că „sunt şi biserici ortodoxe (biserica Rusă) care nu mai folosesc acest gen de muzică, înlocuindu-l cu muzica de cor, specifică lumii occidentale”.

Cântarea psaltică, însă, rămâne un simbol viu al unei arte valoroase atât prin vechimea ei, cât şi prin autenticitate, care exprimă cel mai bine frumusețea transcendentală, dumnezeiască, a Împărăției lui Dumnezeu, așa cum face în general arta bizantină, a spus Vicarul Patriarhal.

Părintele Arhimandrit a evidenţiat că din Grupul Psaltic Tronos care a concertat în această seară „fac parte şi tinerii psalți ai Paraclisului Catedralei Naţionale”.

La finalul cuvântului, Arhim. Paisie Teodorescu i-a felicitat pe membrii Grupului Psaltic Tronos şi le-a transmis binecuvântarea şi preţuirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa îi preţuieşte în mod deosebit, mai ales pentru contribuția lor la promovarea acestei arte, pentru că muzica psaltică face o misiune sfântă în Biserica noastră, întrucât această muzică găsește calea cea mai rapidă către sufletul celui care o ascultă, dar şi a celui care o cântă fiind socotită încă din vechime a fi «gura Duhului Sfânt».

Făcând referire la hramul Paraclisului Catedralei Naţionale, Părintele Arhimandrit a îndemnat la rugăciune către Dumnezeu „ca sărbătoarea Maicii Domnului Prodromiţa să fie pentru noi toţi o lumină călăuzitoare în viaţa şi activitatea noastră”.

Foto Credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente