„Spune-mi o poveste pentru suflet” în diaspora: O mie de copii români primesc câte 10 cărți în dar

Până în noiembrie, Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet” derulează, în comunitățile românești din opt țări europene, proiectul „10 cărți pentru 1000 de copii români din diaspora”.

Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și va ajunge la copii români din Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia și Spania.

Aceștia vor participa la ateliere interactive de povești în limba română, susținute de profesori și de voluntari din comunitățile lor, și vor primi în dar câte un set de 10 cărți scrise și ilustrate de Veronica Iani (singură sau în colaborare cu dr. Eliza Maria-Cloțea, cu dr. Cristina Stoian sau cu Elena Ciolacu, artist vizual).

Pe lângă un consistent fond de carte, Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet pune” la dispoziția organizațiilor partenere materiale necesare bunei desfășurări a atelierelor de povești și asigură formarea povestitorilor.

„Unii copii din diaspora vorbesc limba română îndeosebi în familii și în cadrul restrâns al grupurilor de apartenență. Alții participă la cursurile și la programele școlilor sau ale asociațiilor românești înființate cu mari eforturi de românii din afara granițelor țării”, explică Simona Irimia, coordonatoarea proiectului.

„Și pentru unii, și pentru ceilalți, cunoașterea nuanțată a limbii materne, exersarea acesteia, învățarea unor elemente definitorii de cultură  și de civilizație românească sunt esențiale.”

„«Când vi se face dor de părinții rămași în țară, când vreți să îi învățați pe copii ce v-au învățat părinții voștri, spuneți-le o poveste» obișnuiam să le îndemn pe rudele mele plecate peste hotare”, rememorează Ioana Revnic, președinta Asociației „Spune-mi o poveste pentru suflet”.

„La fel ca exersarea obiceiurilor sănătoase, conștiința apartenenței la o comunitate, însușirea valorilor ei se deprind din copilărie și se desăvârșesc toată viața. «Semințele» acestora se așază ușor în sufletele celor mici cu ajutorul poveștilor.”

„În cele 10 cărți ale Veronicăi Iani – scrise cu umor, într-o limbă română expresivă – asemenea resurse există și așteaptă să fie descoperite”, a mai spus Ioana Revnic.

Lista parohiilor ortodoxe române implicate în proiect se găsește în comunicatul oficial al proiectului.


„Spune-mi o poveste pentru suflet” (SOPS) a început în anul 2018. Proiectul a căpătat statut juridic în 2021, odată cu înființarea Asociației „Spune-mi o poveste pentru suflet”.

Până în prezent, proiectul a inclus peste 450 de ateliere interactive de povești în format fizic și online, la care au participat 5000 de copii din România, Elveția, Franța, Italia, Spania, Belgia, Ucraina, Danemarca, Republica Moldova.

Asociația a organizat 21 de concursuri de creație pentru copii și pentru adolescenți, cu 2500 de participanți din țară și de peste hotare, și 4 ateliere de formare de povestitori.

Foto credit: Freepik.com

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente