Spiritualitate și cultură pentru credincioșii orăvițeni

În Duminica Mironosițelor Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița, după cum ne-a transmis Diac. Pavel Canea, Darius Herea. Cu acest prilej ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială. La slujbă au participat un număr mare de credincioși, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Vizita Preasfințitului Părinte Episcop Lucian în Orașul Oravița este prilejuită de acțiunile spirituale, culturale și artistice, desfășurate în Episcopia Caransebeșului în săptămâna 19-26 aprilie, intitulată „Zilele credinței și culturii” în Caraș-Severin, duminică, 26 aprilie fiind ultima zi.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” în stil baroc din Oravița a fost ridicată în anul 1718, ctitor fiind Nicolae Hagi Dimitrie. Iconostasul a fost realizat la Viena, iar nava bisericii a fost pictată de Arsenie Petrovici.

„A rânduit Bunul Dumnezeu ca zilele credinței și culturii să le încheiem la Oravița prin slujirea Sfintei Liturghii și să fim alături de preoții și credincioșii acestui oraș cultural cu rezonanță spirituală foarte îndelungată. Aici a existat un protopopiat istoric, dar în zona aceasta adeseori poposea și Sfântul și marele mitropolit Andrei Șaguna, de aceea sfântul mitropolit, înainte să fie canonizat, a fost pictat în tronurile arhierești”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Ierarhul în cursul zilei a participat și la o expoziție foto-documentară despre importanța Orașului Oravița pentru eparhie, în foaierul teatrului istoric „Mihai Eminescu” din Oravița, anul 2015 fiind pentru Episcopia Caransebeșului an jubiliar, împlinindu-se 150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului. În continuare Preasfințitul Părinte Lucian alături de autorități locale, istorici, oameni de cultură, preoți și credincioși din Oravița au vizionat Piesa de teatru „Mironosițele”, scrisă de dramaturgul Victor Ioan Popa. Interpretarea actului artistic, de către elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, împreună cu eleve de la cele mai importante licee din Caransebeș, a avut loc în Sala de spectacole a teatrului.

„Cu pace în suflet și cu bucurie în inimă, să-I mulțumim Domnului pentru toate manifestările și evenimentele, organizate de Episcopia Caransebeșului în aceste zile, într-adevăr ale credinței și culturii. Încheiem cu această piesă și Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască sănătate și putere să continuăm lucrarea începută de înaintașii noștri”, a adăugat Preasfințitul Lucian.

Construit în anul1816după modelul teatrului din Viena, este cel mai vechi teatru din România, pe scena căruia s-au perindat trupe din Austria, Germania, Ungaria, de la Teatrul Național București, dar și personalități de seamă ca Mihai Eminescu și George Enescu.

Comentarii Facebook


Știri recente