Spiritualitate ortodoxă românească: eveniment cultural organizat de APOR Timiş

Asociația Părinți pentru Ora de Religie – Filiala Timiș (APOR), în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, a organizat luni, 28 noiembrie, în Aula Eugen Todoran a Bibliotecii Centrale Universitare din Timișoara, evenimentul intitulat Spiritualitate ortodoxă românească, informează Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Manifestarea a debutat cu rostirea rugăciunii Împărate ceresc și cu intonarea Imnului Național al României. Au urmat apoi mai multe alocuțiuni rostite d: Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, prof. Daniela Buzatu, inspector la disciplina Religie – ISJ Timiș, care a vorbit despre Sfântul Apostol Andrei – model de misiune și jertfă, prof. dr. Gabriel Sorin Ionescu, directorul Colegiului Naațional Bănățean din Timișoara, care a vorbit despre Ortodoxie și naționalism în formarea statului unitar național român.

Moderatorul evenimentului a fost conf. univ. dr. Claudiu Brânduș, președintele APOR Timiș.

În continuare au avut loc diverse prezentări în Power Point a elevilor timișoreni despre viața și activitatea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, a Sfântului Antim Ivireanul, a sfinților din închisorile comuniste, precum și a unor personalități bănățene prezente la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. Totodată, evenimentul a cuprins mai multe eseuri despre încreștinarea geto-dacilor, dar și despre activitatea Sfântului Apostol Andrei, poezii cu referire la Ziua Națională a României,  un montaj literar și o serbare a elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 30, dedicată Zilei Naționale.

Pe tot parcursul evenimentului, participanții au putut vizualiza diferite miniexpoziții de lucrări: miniexpoziție de icoane și desene, ce l-au avut în centru pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, miniexpoziție de machete, realizate de elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, miniexpoziție de lucrări realizate în tehnica quiling, precum și o planșă în acuarelă, realizată de elevii Liceului Tehnologic Ion Mincu, ce a avut drept temă încreștinarea dacilor.

Comentarii Facebook


Știri recente