Sper să fiu un bun slujitor în Grădina Domnului

Sâmbătă, 24 mai, la Catedrala patriarhală din București a avut loc hirotonia preacuviosului părinte ipopsifiu Antonie Telembici ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului cu titlul de Orhei, informează Ziarul Lumina. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de șase ierarhi, preoți și diaconi slujitori ai Catedralei patriarhale. Cu o seară în urmă, după săvârșirea Vecerniei, tot la Catedrala patriarhală a avut loc slujba chemării la arhierie (ipopsifierii) a preacuviosului arhimandrit Antonie.

La sfârșitul Utreniei a avut loc cercetarea candidatului la hirotonia întru arhiereu, care a constat în întrebări adresate acestuia privind mărturisirea corectă a învățăturii de credință ortodoxă. Hirotonia s-a petrecut în cadrul Sfintei Liturghii, înainte de cântarea „Sfinte Dumnezeule”. După citirea la finalul Sfintei Liturghii de către PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a actului de confirmare a alegerii în funcția de episcop a preacuviosului Antonie, Patriarhul României a ținut un scurt cuvânt. A mulțumit lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată și sfântă în care a fost dusă la îndeplinire o hotărâre recentă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, când, la propunerea IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, preacuviosul Antonie a devenit arhimandrit, apoi Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. „Această hotărâre, așa cum s-a spus în Actul patriarhal de confirmare a alegerii de către Sfântul Sinod, a fost motivată de nevoia pastorală de a se intensifica activitatea pastoral-misionară în Mitropolia Basarabiei. Clerul și credincioșii doresc ca arhiereul să vină cât mai des în mijlocul lor. Pe de altă parte, IPS Petru a pregătit de mai multă vreme pe părintele Antonie, astăzi PS Antonie de Orhei, dându-i posibilitatea să se ocupe cu o lucrare misionară foarte importantă, de coordonare a revistelor, publicațiilor din Mitropolia Basarabiei. El a fost purtător de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei. De asemenea, activitățile media au fost coordonate de dânsul. E vorba de o pregătire teologică academică bogată, dublată de o pregătire în medicină. Este singurul episcop medic din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. Stăpânește două limbi de circulație internațională, rusa și franceza, și cunoaște bine realitatea socială și religioasă din Republica Moldova. Dorim PS Vicar Antonie de Orhei multă sănătate și ajutor de la Dumnezeu în lucrarea pe care o va desfășura sub îndrumarea IPS Mitropolit Petru”, a spus Preafericirea Sa.

IPS Petru de Bălți, Mitropolitul Basarabiei, a mulțumit Patriarhului României pentru hirotonia vicarului Arhiepiscopiei Chișinăului, PS Antonie de Orhei. Mitropolitul de peste Prut a amintit că anul acesta, la jumătatea lunii septembrie, se împlinesc 22 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

PS Antonie de Orhei a mulțumit Sfântului Sinod pentru încrederea acordată prin hirotonia întru arhiereu. „Am primit această misiune cu o anumită teamă, dar și cu credința, cu nădejdea că Bunul Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos, Arhiereul cel Veșnic, Care este model de slujire jertfelnică pentru fiecare cleric, mă va ajuta să fiu un slujitor bun în Grădina Domnului și roadele mele să fie spre slava Bisericii lui Hristos. Înțeleg că activitatea mea va fi să sprijin pe cât îmi stă în putere, așa cum am făcut-o și până acum, pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Petru. Acesta de 22 de ani duce crucea slujirii Bisericii neamului românesc în spațiul cunoscut sub numele de Republica Moldova. A îndurat prigoane, amenințări, umilințe, dar în toți acești ani a încercat să-și ducă misiunea cu demnitate. Sunt gata pentru asemenea încercări și eu. Rog pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să înalțe rugăciuni pentru poporul român din Republica Moldova, pentru pace și bună înțelegere, pentru mai multă dragoste între oamenii unde ne desfășurăm misiunea”, a adăugat în finalul discursului său proaspătul hirotonit.

Comentarii Facebook


Știri recente