Specialiști din 19 țări discută la Universitatea de Muzică despre „Osmoze muzicale şi culturale în Balcani”

Conferința Internațională de Muzicologie organizată de Universitatea Națională de Muzică București în Parteneriat cu Patriarhia Română reunește în perioada 2-6 septembrie la București peste 140 de cercetători din 19 țări.

Tema evenimentului este „Osmoze muzicale şi culturale în Balcani”.

Conferința a început luni dimineață în sala „Auditorium” a Universitătii Naționale de Muzică cu deschiderea oficială moderată de prorectorul Nicolae Gheorghiță.

În cadrul evenimentului, părintele Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriah Daniel, intitulat „Credinţă şi artă muzicală în Balcani”.

Pr. Conf. Nicușor Beldiman la Conferința Internațională de Muzicologie. Foto credit: Trinitas TV

În mesajul transmis de Patriarhul României a fost evidențiat rolul major pe care „l-a avut şi îl are Biserica Ortodoxă Română” în crearea şi susţinerea culturii muzicale în spaţiul cultural balcanic.

„În acest sens, Biserica noastră acordă o atenţie deosebită pregătirii muzicale a slujitorilor Sfintelor Altare şi a cântăreţilor bisericeşti, în instituţiile teologice preuniversitare şi universitare din ţară”, a subliniat delegatul Patriarhului la eveniment.

În mesaj sunt amintite, în contextul Anului omagial 2019 „frumuseţea şi diversitatea creaţiilor muzicale, specifice satului românesc, care reprezintă perpetuarea unei sensibilităţi a comunităţii rurale, păstrătoare a credinţei creştine şi a tradiţiei româneşti”.

După deschidere, au urmat sesiuni de comunicări și mese rotunde pe teme precum: „Arta muzicală în Balcani”, „Estul întâlneşte Vestul”, „Muzica şi politicile”, „Cântul bizantin şi post-bizantin, „Etnomuzicologie”.

”Muzica a avut un rol major în convertirea mea

La Conferința Internațională de Muzicologie a participat Pr. Prof. Ivan Moody de la Universitatea Nova din Finlanda.

Pr. Prof. Ivan Moody la Conferința Internațională de Muzicologie. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Părintele Ivan, fost anglican convertit la Ortodoxie și din 2007 preot al Bisericii Ortodoxe a Greciei, a mărturisit că muzica a avut un rol major în convertirea sa.

„La început am cunoscut muzica ortodoxă rusească și ulterior am cunoscut și muzica bizantină. Acum sunt preot al Bisericii Ortodoxe Grecești”, a declarat pentru Trinitas TV Pr. Ivan Moody.

„Cred că cel mai important lucru este respectul pentru diferitele tradiții ale cântării bisericești și aici în România aveți un caz foarte fericit, în sensul că se îmbină în mod armonic atât arta psaltică, monofonică, cât și muzica bisericească corală”, a remarcat preotul.


Joi, tot în cadrul Conferinței Internaționale de Muzicologie, Corul Psalmodia va concerta la Universitatea de Muzică din București, începând cu ora 19:30.

Participanții din cele 19 țări sunt invitați miercuri seară, de la ora 19:00, la Slujba Vecerniei oficiată la Mănăstirea Antim. Muzicieni din Grecia și Georgia vor cânta la strană alături de psalții români.

Conferința se va încheia vineri, 6 septembrie. Vezi programul complet pe site-ul oficial al evenimentului.

Foto credit: Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente