Sondaj: 30% dintre românii din diaspora au comunicat cel mai bine cu Biserica

În ceea ce priveşte comunicarea cu instituţiile, 30% dintre românii din diaspora au comunicat cel mai bine cu bisericile din comunitățile lor, evidenţiază cercetarea sociologică intitulată „Comunicarea cu românii de pretutindeni”. Pe primul loc, cu 35,5 %, s-au situat ambasadele.

La sondajul realizat de RePatriot au răspuns 1.141 de români din 31 de țări plecați din aproape toate județele României de peste 10 ani. Datele au fost anunţate în cadrul unei conferinţe de presă transmisă live pe Facebook. Din partea Patriarhiei Române a participat Pr. Nicolae Dascălu, Directorul publicaţiilor „Lumina”.

Părintele Dascălu a precizat că, pentru noi, oamenii Bisericii, „diaspora reprezintă dintr-o dată o responsabilitate pastorală și, în același timp, o datorie cetățenească, pentru că prin Biserică, de fapt, și noi încercăm să respectăm demnitatea umană românească oriunde s-ar afla și să oferim posibilități ca oamenii să aibă și legăturile spirituale, conexiunile cu tradiția și cu zona din care vin”.

„Considerăm că oriunde se află un român, comunitatea noastră românească trebuie să fie prezentă și Biserica Ortodoxă Română are o grijă pastorală și față de cei care pleacă pentru o perioadă sau definitiv din țară. Biserica este pe de o parte locul de întâlnire cu Dumnezeu pentru oamenii credincioși, dar în același timp este și locul de socializare, de întâlnire, de comunicare în limba părintească și de adaptare la condițiile din societățile diferite fără să uităm de unde venim”, a spus părintele Nicolae Dascălu.

Prin canalele media ale Bisericii Ortodoxe Române se păstrează o legătură cu diaspora, atât din punct de vedere eclezial, cât și comunicațional.

„Biserica Ortodoxă Română contribuie atât prin relația aceasta directă eclezială cu diaspora, cât și prin Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, prin paginile rețelelor de socializare ale parohiilor și mănăstirilor din țară și din străinătate. Noi încercăm să fim prezenți și acolo. Foarte mulți urmăresc filme documentare despre mănăstiri și tradițiile românești la TRINITAS TV sau citesc online materialele apărute în Ziarul Lumina, iar când vin în țară fizic în paginile tipărite”.

„De asemenea, prin toate canalele noastre de comunicare încercăm să păstrăm această legătură atât eclezial, cât și comunicațional. Menirea Bisericii este să fie mereu alături de oameni oriunde s-ar afla, să respecte opțiunile lor, dar în același timp să-i ajute să se pună în relație nu doar cu societatea în care trăiesc, ci și pe verticală cu cerul”.

Pe site-ul Agenţiei de ştiri Basilica există o secţiune dedicată Diasporei, care cuprinde ştiri despre comunităţile româneşti din afara graniţelor şi despre misiunea eclezială desfăşurată în rândul românilor aflaţi departe de ţară. În ultimi ani, pe site-ul basilica.ro, peste 15% din accesări provin din străinătate (Italia, SUA, Germania, Anglia şi Spania).

Agenţia de ştiri Basilica comunică atât în română, cât şi în engleză, pe următoarele reţele de socializare: Facebook, Twitter și Instagram. Iar românii din diaspora, conform datelor furnizate de RePatriot, folosesc Social Media pentru informare. 70% dintre ei utilizează, în acest sens, platformele de socializare.

RePatriot este o comunitate constituită ca o platformă de inspirație, consiliere și informație care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente