Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a acordat un interviu Iulianei Lazăr de la Trinitas TV, în care a vorbit despre eforturile Arhiepiscopiei de sprijinire a sinistraților din județul Galați, despre perspectiva duhovnicească în fața necazurilor și nevoia de solidaritate.
„Cred în solidaritatea, în puntea de iubire și de solidaritate, care e mult mai puternică decât revărsarea de ape”, a spus arhiepiscopul, prezent luni la Pechea una dintre cele mai afectate localități din județul Galați.
„Mulțumim lui Dumnezeu pentru comunitate, care a fost salvată miraculos de Ziua Crucii, îndeosebi prin voia lui Dumnezeu și, în al doilea rând, prin pompieri. Am fi avut, numai în Câmpia Covurluiului, peste 160 sau 170 de decedați”.
„Și a doua mare mulțumire este mobilizarea celor ce n-au fost afectați, prin preoți, de a-și deschide sufletele și casele”, a subliniat Arhiepiscopul Dunării de Jos.
„Arătați-mi în lumea secularizată astăzi absorbirea a aproape 20.000 de oameni pe teritoriu de către alți oameni, fără să fie nevoie de adăposturi comune. Asta e teologia persoanei, iubirea de la persoană la persoană și mâna întinsă este de fapt mâna Mântuitorului, care îl scoate din ape pe Petru.”
„Tot timpul m-am gândit la aceasta. E o lecție pe care nu o învăț niciodată, dar mă învață poporul lecția asta”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.
Gazde pentru vecinii afectați
Sinistrații sunt cazați la persoane particulare din aceeași localitate, iar Arhiepiscopia Dunării de Jos asigură alimentele necesare pentru gospodăriile-gazdă. Asigurarea hranei pentru pompieri, voluntari și sinistrați „va fi continuă prin infrastructura centrului social, parohial, protopopesc și eparhial”, a precizat ierarhul.
Aceasta este posibil prin donațiile credincioșilor din localitățile care nu au fost afectate, mai ales prin generozitatea credincioșilor din Galați.
„Pot să spun că solidaritate ca duminică în parohiile din orașul Galați încă n-am văzut de 35 de ani, deși e a treia oară când ne aflăm în zona aceasta la necazuri, dar nu așa de mari”, a mărturisit Înaltpreasfințitul Părinte Casian.
„Mulțumesc foarte mult pentru oamenii care trăiesc. Ne vom mobiliza și vom ieși. Din greutățile materiale se iese ușor”.
Haine pentru sinistrați
Următorul proiect este asigurarea de îmbrăcăminte adecvată sezonului rece pentru sinistrații rămași fără bunuri. Părintele arhiepiscop a transmis că nu se primesc donații în haine vechi, ci se vor comanda haine noi din donațiile financiare colectate.
Conform informațiilor Trinitas TV, unele victime ale inundațiilor de săptămâna trecută au încă rate la bancă pentru lucrările făcute în urma inundațiilor anterioare din 2016.
„Am trecut la o familie acum care are șapte copii”, a confirmat Arhiepiscopul Dunării de Jos. „O casă destul de veche, care nu mai e locuibilă. Și am fost de acord cu ei că, mare minune, au fost în pod salvați toți. Și am spus: Aveți șapte comori de aur, aveți viață, avem viață, pas cu pas.”
Primul ajutor: consilierea spirituală
Ierarhul crede că în teren e nevoie în primul rând de sprijin spiritual: „E nevoie de rugăciune multă, pentru a arăta oamenilor că rezervele sunt și în ei înșiși. Să căutăm mai întâi garanția sănătății lor – starea sufletească bună, prin care, în consultare, se vor găsi cele mai bune soluții”.
„Creșterea preoților la înțelegerea dificultăților mă face să închei: Dificultățile nu sunt date să ne abată, ci sunt date să ne abatem împreună cu Dumnezeu, cu Biserica. Și există o solidaritate care funcționează. Al nostru este azi. Ieri și mâine sunt ale lui Dumnezeu”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.
Bilanțul tragic al inundațiilor din județele Galați și Vaslui a ajuns la șapte decese, peste 5.400 de locuințe avariate sau distruse și 20.000 de persoane afectate. Au fost inundații și în județul Vaslui și alte județe din estul țării.
Primul ajutor financiar a venit sâmbătă, de la Părintele Patriarh Daniel, care a transmis și un apel la solidaritate cu sinistrații.
Duminică, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au strâns bani pentru victimele inundațiilor. Colecte similare au loc și în Mitropoliile Banatului și Germaniei.
Donează
Cont IBAN: RO33RNCB0141032864090007
Titular: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Vezi și:
- Ministerul Sănătății recomandă fierberea apei potabile în zonele afectate de inundații
- IPS Casian a vizitat localitățile cele mai afectate de inundații și a prohodit două din victimele dezastrului
Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos