Soborul tuturor cuvioşilor de la Lavra Pecerska sărbătorit la Kiev

În duminica a doua din Postul Mare, 27 martie 2016,  Biserica Ortodoxă a Ucrainei a făcut pomenirea Soborului tuturor cuvioşilor de la Lavra Pecerska. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de Sfinţii Cuvioşi Antonie şi Teodosie din cadrul Lavrei Pecerska, informează site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

02

Împreună cu Preafericirea Sa au conslujit: Înaltpreasfinţitul Părinte Pavel, Mitropolitul de Vyshhorod şi Cernobâl, Superiorul Lavrei Pecerska, Înaltpreasfinţitul Părinte Antonie, Mitropolit de Boryspil şi Brovary, Înaltpreasfinţitul Părinte Ambrozie, Mitropolit de Cernigov şi Novgorod-Seversky, alţi ierarhi, precum şi clerici ai lavrei.

„Din istoria teologiei ortodoxe se poate vedea că Sfântul Grigorie Palama a devenit un următor al tradiţiei rugăciunii Sfinţilor Antonie şi Teodosie, întemeietorii monahismului rus. La rândul lor, cuvioşii de la Pecerska au fost ucenici ai asceţilor atoniţi, care după mai multe secole l-au călăuzit şi pe Sfântul Ierarh Grigorie.  Prin urmare, Biserica ne atrage atenţia astăzi asupra experienţei de rugăciune a Sfinţilor Părinţi şi ne cheamă să-i fim părtaşi”, a spus Preafericitul Părinte Onufrie.

După citirea Evangheliei, Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie a adresat o predică credincioşilor prezenţi în număr mare la Sfânta Liturghie în care a făcut referire la învăţăturile Sfântului Grigorie Palama, energia divină şi lumina Taborului, precum şi despre nevoinţa monahală în lumea de astăzi.

În timpul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciuni pentru pace în Ucraina.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Onufrie a oficiat o rugăciune de mijlocire (moleben) închinată sfinţilor cuvioşi de la Pecerska, iar apoi i-a felicitat pe ierarhi şi pe ostenitorii mănăstirii, cu ocazia hramului. Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi şi le-a dorit tuturor ca pentru rugăciunile tuturor Cuvioşilor de la Pecerska să petreacă vremea Postului Mare cu tărie duhovnicească, rugăciune puternică şi nevoinţă.

Sursa: news.church.ua

03

Comentarii Facebook


Știri recente