Sobor de ierarhi la hramul Mănăstirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Brazi

Luni, 22 septembrie, în ziua pomenirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, mănăstirea vrânceană Brazi și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu mai mulți ierarhi, a sfințit biserica mare a așezământului monahal, cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Mucenic Teodosie de la Brazi”, informează Ziarul Lumina.

Din soborul de ierarhi au făcut parte: IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei; IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; PS Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor: PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților; PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului; PS Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La sărbătoarea Mănăstirii Brazi au participat sute de credincioși vrânceni care au cinstit, cu această ocazie, moaștele Sfântului Teodosie adăpostite de Mănăstirea Brazi, moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu aduse de la București în procesiune și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dălhăuți din Vrancea.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Teofan a vorbit despre viața Sfântului Teodosie care este ocrotitorul eparhiei de la curbura Carpaților, dar și al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei al cărei arhipăstor a fost. „Astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Mare Mitropolit al Moldovei Teodosie. A avut în viață un pelerinaj plin de bucurii duhovnicești și plin de ispite venite din partea celor de aproape și a celor de departe. A fost alungat, închis, batjocorit și, în cele din urmă, a fost decapitat. A fost ucis pentru că nu a dorit să ofere pe mâna păgânilor, care invadaseră țara și jefuiau de-a lungul și de-a latul ei odoarele sfinte ale Bisericii. A socotit că este mai bine să își verse sângele decât să fie pângărite și distruse lucrurile sacre ale Bisericii lui Hristos. Pentru aceasta a suferit moarte martirică”, a spus IPS Teofan.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, l-a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Arsenie Țicău, duhovnicul Mănăstirii Brazi, și i-a oferit stavroforei Eusebia Tașcă bastonul de stareță a așezământului monahal. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a dăruit ierarhilor prezenți, oaspeților din țară și din străinătate câte o cruce de binecuvântare și o icoană cu chipul Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial.

Noua biserică a Mănăstirii Brazi a fost ridicată în perioada 2010-2014, piatra de temelie fiind pusă pe 21 septembrie 2010. Locașul de rugăciune urmează să fie împodobit și cu pictură.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…