Slujiri chiriarhale în Episcopia Caransebeșului

Sâmbătă, 9 august, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Jitin din Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în capela cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea și Darius Herea. La slujbă au participat un număr mare de credincioși, iar la momentul potrivit foarte mulți s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

În Duminica a IX-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în Parohia Petrilova din Protopopiatul Moldova-Nouă. La orele dimineții Chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit o troiță din curtea bisericii și a binecuvântat capela cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, recent renovată și împodobită cu o frumoasă pictură. În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, în prezența autorităților locale și a unui număr însemnat de credincioși. La final Ierarhul a oferit distincția de sachelar preotului paroh Petru Tită Stanciu, precum și acte de cinstire ctitorilor și binefăcătorilor bisericii.

„Am luat parte astăzi la un eveniment atât de important pentru această parohie, deoarece în această duminică specială pentru noi toți , ne aflăm și într-o perioadă de pregătire duhovnicească. Aici la Petrilova se vede că pregătirea administrativ-gospodărească s-a împletit în mod armonios cu pregătirea duhovnicească. De aceea am acordat acte de cinstire celor care au iubit biserica, îl iubesc pe Dumnezeu și se jertfesc pentru Casa Domnului, jertfă și dragoste pusă la temelia Bisericii lui Hristos”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian, în cuvântul rostit credincioșilor.

Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, din Parohia Petrilova, a fost construită în anul 1908-1910, având elemente de inspirație din arhitectura apuseană. În curtea bisericii este o capelă, numită „Mănăstirea albă”, care are un chivot din anul 1911 și se presupune că a fost o mănăstire. Biserica a fost târnosită în 2 decembrie 2007 de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului. Din vechea pictură, realizată de Dimitrie Popovici, se păstrează crucea cu molenele și pictura de pe ușile împărătești.

Comentarii Facebook


Știri recente