Slujiri chiriarhale în Eparhia Severinului și Strehaiei

Sute de credincioși mehedințeni s-au bucurat la sfârșitul săptămânii trecute de prezența și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Ierarhul locului a efectuat două vizite pastorale la mănăstirea Gura Motrului și în parohia Smadovița din protopopiatul Strehaia.

„Sâmbătă, 21 martie, obștea chinoviei din Gura Motrului a fost cercetată de Întâistătătorul eparhiei. Preasfințitul Nicodim a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii de metanie a ilustrului arhimandrit cărturar Eufrosin Poteca, având alături un alai de preoți și diaconi. Din soborul de slujitori a făcut parte și protoiereul protopopiatului Strehaia, Pr. Gabriel Țucă Ursache”, după cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu, Redactor Ştiri, Episcopia Seveinului şi Strehaiei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite în manieră monodică bizantină de grupul psaltic “Sf. Nicodim” de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Împreună cu cinstitele fețe bisericești, câteva zeci de pelerini au înălțat rugăciuni către Dumnezeu, primind la finalul slujbei binecuvântări arhierești.

„După popasul de la străvechea vatră mehedințeană de cultură, Părintele Episcop s-a aflat în Duminica a 4-a a Postului Sfintelor Paști în mijlocul comunității din parohia Smadovița. Credincioșii care au luat parte la Liturghia Sf. Vasile cel Mare au avut șansa să asiste și la alte momente deosebite. În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, diaconul Daniel Constantin Ochenatu-Iovaneli a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Cel chemat la înalta treaptă clericală a slujit vreme de aproape un an ca diacon și psalt la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin. La ceas de adâncă bucurie sufletească, sfințitului slujtor al Altarului i-au fost alături familia, apropiații și colegii din grupul psaltic „Sf. Gheorghe” de la Catedrala episcopală”, a mai precizat Cătălin Cernătescu.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Nicodim, predica a fost rostită de Pr. Viorel Vlăducu, consilierul sectorului Comunicații Media al Episcopiei Severinului și Strehaiei. Părintele consilier le-a vorbit celor de față despre Taina Preoției, arătând prin temeiuri scripturistice și patristice că aceasta este cea mai înaltă slujire la care este chemat omul. Sfinția sa i-a îndemnat pe credincioși să îi fie alături preotului paroh în misiunea sa pastorală.

„La finele ceremoniei euharistice, noul păstor sufletesc al comunității a fost instalat în funcția de preot paroh al parohiei Smadovița, primind din mâna Chiriarhului său Sf. Evanghelie, Sf. Cruce și cheia bisericii. A urmat apoi hirotesia întru duhovnic a preotului Dumitru Predescu de la parohia Dâlbocița, protopopiatul Baia de Aramă. De asemenea, fostul preot paroh al parohiei Smadovița, Gheorghe Giuroiu, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, pentru bogata activitate din cei 44 de ani de slujire. În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop a îndemnat credincioşii să participe des la sfintele slujbe, arătând că le-a hirotonit un vrednic păstor de suflete, un teolog pregătit, înzestrat și cu o voce deosebită”, a mai spus Cătălin Cernătescu.

Pentru a aprofunda aspectele slujirii liturgice, noul preot va petrece 40 de zile de practică la Sfânta Mănăstire Topolnița.

Părintele Daniel Constantin Ochenatu-Iovaneli este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova şi fost membru al corului Episcopiei Severinului şi Strehaiei, Kinonia.

Foto: Arhid. Marian Gigină

Comentarii Facebook


Știri recente