Slujiri arhierești și târnosiri în Transilvania

Mai multe lăcașuri de cult au fost târnosite în Duminica a IV-a după Rusalii, numită și a Slăbănogului, pe meleagurile transilvane. Cu această ocazie, credincioșii au primit îndemnul de a se ajuta unii pe alții și, mai ales, pe cei bolnavi și neputincioși, pentru a-și dovedi credința prin fapte.

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Coldău, Protopopiatul Beclean, unde a oficiat slujba de resfințire a bisericii din localitate. Apoi, Sfânta Liturghie, a fost săvârșită pe altarul de vară din apropierea lăcașului de cult. A slujit alături de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei un sobor de 15 de preoți și diaconi, din care au făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Iustin Tira și protopopul de Beclean, Doru Zinveliu. Au fost prezenți la Sfânta Liturghie arhierească peste 1500 de credincioși din Coldău și localitățile învecinate, monahi și starețe de la mănăstirile din zonă, precum și autorități județene și locale.

IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenți despre Mântuitorul Iisus Hristos, „Omul prin excelență, care ia asupra Lui durerile, neputințele și păcatele noastre”.

Pornind de la exemplul ilustrat în Evanghelia duminicii, vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea din Vitezda, ierarhul a arătat că „Noi, creștinii care suntem ucenicii Domnului Hristos, trebuie să fim oameni, oameni salvatori pentru cei din jurul nostru. Sfântul Iacob, în epistola sa, subliniază un neajuns pe care îl găsim la tot pasul. Noi toți cei ce suntem aici Îl iubim pe Domnul Hristos sau zicem că Îl iubim, credem în Dumnezeu și Sfântul Iacob ne face atenți că dacă nu facem și fapte Domnului Hristos, dacă nu îi călcăm pe urme suntem mincinoși. În capitolul doi al cărții sale, începând cu versetul 14, zice așa Sfântul Iacob: „Ce folos, frații mei, dacă zice cineva că are credință, iar fapte nu are? Oare credința poate să-l mântuiască? Dacă un frate sau o soră sunt goi și lipsiți de hrana cea de toate zilele, și cineva dintre voi le-ar zice: Mergeți în pace! Încălziți-vă și vă săturați, dar nu le dați cele trebuincioase trupului, care ar fi folosul? Așa și cu credința: dacă nu are fapte, e moartă în ea însăși””.

Distincții pentru comunitate

La finalul slujbei, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oferit parohului Gavril Giurgiuca distincția „Crucea arhiepiscopală”, în semn de apreciere pentru activitatea sa pastoral misionară. Totodată, au fost oferite și diplome de „Aleasă cinstire” tuturor celor care s-au implicat în reabilitarea bisericii.

Biserica din Coldău ocrotită de „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a fost construită în anul 1936. Până la zidirea noului lăcaș de rugăciune, sfintele slujbe au fost oficiate într-o bisericuță din lemn care a devenit de-a lungul timpului neîncăpătoare. Noua biserică din Coldău a fost sfințită în 1995 de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Pentru că s-a aflat într-o stare avansată de degradare, în ultimii ani, au fost efectuate mai multe reparații. S-au făcut lucrări interioare, precum restaurarea picturii, dar și exterioare, constând în consolidarea edificiului și refacerea turlei bisericii, după cum am aflat de la parohul Gavril Giurgiuca.

Târnosire la Lunca Mureș, Aiud

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Lunca Mureș, Protopopiatul Aiud, unde a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, apoi a slujit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Istoria parohiei își are începuturile prin secolul al XIII-lea, dar ca administrație bisericească, prin secolul al XVIII-lea, înainte de construcția bisericii de pe dealul din apropierea satului, în anul 1723, care este monument istoric de categoria A. Vechea biserică de lemn devenind neîncăpătoare, credincioșii împreună cu preotul lor au început lucrările de edificare a noii biserici cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, conform celor precizate de parohul Petru Sarmașiu.

Biserica a fost construită între anii 1991-1996, iar de Buna Vestire, 1996, s-a intrat în noua biserică, de atunci slujindu-se fără oprire.

Slujbă arhierească la Bulgari, Zalău

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Bulgari, Protopopiatul Zalău. Alături de ierarh, s-au aflat în sobor părintele Claudiu Nechita, inspectorul pentru asistență socială la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, parohul Emil Nechita și părintele Florin Ardelean de la Parohia Mineu.

În cuvântul de învățătură, PS Petroniu a explicat pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie și, pornind de la aceasta, a arătat strânsa legătură care este între boală și păcat. De asemenea, ierarhul a transmis un mesaj de încurajare și pace pentru credincioși și tânărului păstor al acestei parohii, care este mai greu încercată din punct de vedere confesional.

Prima atestare documentară a localității Bulgari este de la anul 1377, iar conform listei naționale a monumentelor de patrimoniu, aici, la Bulgari, se află cea mai veche biserică de lemn din județul Sălaj. Biserica nouă din sat a fost ridicată între anii 1990-1998 și este folosită atât de creștinii ortodocși cât și de creștinii cultului greco-catolic. Astfel, în duminici și sărbători, credincioșii greco-catolici săvârșesc slujbele între orele 9:00-10:30, iar credincioșii ortodocși se adună pentru rugăciune începând cu ora 11:00. În prezent, Parohia Bulgari numără 45 de familii de credincioși ortodocși.

Resfințire la Vălișoara, Cluj

Biserica parohială din Vălișoara, Protopopiatul Cluj I, a fost resfințită în Duminica Slăbănogului. Slujba a fost săvârșită de PS Episcop Vasile Someșanul, înconjurat de un sobor de opt preoți și diaconi și a fost urmată de Sfânta Liturghie. Au participat la slujbă toți preoții din Cercul preoțesc din Florești, și mulțime de credincioși din zonă.

Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul a vorbit despre vindecarea slăbănogului, evidențiind importanța slujirii celor bolnavi și neputincioși, pornind de la exemplul Mântuitorului din evanghelia duminicii. De asemenea, ierarhul a evidențiat darul Sfântului Mir, referindu-se la cele șapte Sfinte Taine.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul a oferit, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, diplome de „Aleasă cinstire” celor care s-au implicat în reabilitarea și înfrumusețarea bisericii.

Biserica ortodoxă din Vălișoara datează din anul 1907. Fiind într-o stare avansată de degradare, lăcașul de cult a fost renovat. Potrivit parohului Mihai Ranta lucrările au început în ianuarie 2011. S-a reparat și restaurat pictura, iar în exterior s-a izolat biserica și s-au realizat lucrări de modernizare.

Sfințire la Sărăuad, Aiud

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Parohia Sărăuad, Protopopiatul Carei, apoi a oficiat Sfânta Liturghie. Lăcașul de cult a fost construit în anul 1773, iar în ultimii ani s-a aflat într-un amplu proces de restaurare. Astfel, „pentru o comunitate de 240 de credincioși este o lucrare extraordinar de mare și de importantă, arătând prin aceasta felul în care îi prețuiesc pe înaintași, pentru moștenirea pe care au primit-o”, conform celor precizate de PS Iustin Sigheteanul, care a adăugat că o contribuție importantă a avut-o și Mircea Lețiu, un cunoscut restaurator din zonă.

Ierarhul a oferit mai multe diplome și distincții de vrednicie, iar parohul Ioan Petrovan a fost hirotesit iconom. În cadrul slujbei, tânărul teolog Ioan Soholean a fost hirotesit diacon pe seama Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Satu Mare.

Sâmbătă, 10 mai, PS Iustin Sigheteanul, a sfințit noua clopotniță și un clopot nou în Parohia Dumbrăvița, Protopopiatul Baia Mare. După ce a oficiat Sfânta Liturghie, ierarhul a sfințit și noul Centru social-cultural „Sfântul Apostol Andrei” din incinta școlii, construit de primărie în parteneriat cu parohia din localitate.

Cu acest prilej, PS Iustin Sigheteanul a participat la cea de a II-a ediție a reuniunii tinerilor creștini ortodocși din Protopopiatul Baia Mare, coordonată de parohul Bogdan Ciocotisan. Pentru realizarile din ultimii ani în plan pastoral misionar și pentru activitățile cu tinerii, preotul Bogdan Ciocotisan a fost distins cu rangul de iconom stavrofor.

Comentarii Facebook


Știri recente