Slujiri arhierești la Ciuntești, Iertof și Dumbrăvița

În Duminica a 8-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Ciuntești, Protopopiatul Ineu, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Filia Iertof, aparținătoare Parohiei Ciortea, Protopopiatul Reșița, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Parohia Dumbrăvița, Protopopiatul Timișoara II, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica veche a Parohiei Ciuntești cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a îmbrăcat în Duminica a 8-a după Rusalii haină de sărbătoare. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost întâmpinat de părintele Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc, fiu al satului, și pr. Adrian Zaha, noul protopop al Ineului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în prezența unui număr mare de credincioși. Cu acest prilej, chiriarhul a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Bogdan Tod, iar diaconul Sorin Streulea a fost hirotonit preot, iar la finalul slujbei a fost hirotesit duhovnic pe seama Parohiei Ciuntești. La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele protopop Adrian Zaha l-a instalat ca paroh în Parohia Ciuntești și Filia Vălani pe noul preot Sorin Streulea. Pornind de la pericopa evanghelică, în cuvântul de învățătură cu titlul preluat din literatura teologică privind „Minunea înmulțirii pâinilor și peștilor”, Înaltpreasfințitul Timotei le-a vorbit celor prezenți despre înțelesul obișnuit al celor două cuvinte, adică pâini și pești, punând în lumină înțelesul spiritual, cu referire directă la taina euharistică pentru cel dintâi și cuprinsul tainic al numelui de creștin pentru cel de-al doilea, subliniind legătura dintre ele în viața credinciosului, care se desăvârșește prin urmarea lui Hristos și împărtășirea cu El. Aceasta asigură și unitatea creștină la care fac apel citirile zilei (I Cor. 1 și Matei 14) și care se verifică prin cercetare duhovnicească și Taina Spovedaniei, a arătat chiriarhul. La ceas de seară, chiriarhul a poposit în Filia Vălani, unde după slujba Vecerniei a săvârșit binecuvântarea de lucrări executate la biserică. În cadrul cuvântului de învățătură s-a referit la hirotoniile săvârșite de diacon și preot, subliniind importanța preoției în săvârșirea celor două Taine amintite, Spovedania și Euharistia, în acest an omagial în Biserica Ortodoxă Română și evidențiate de Duminica a 8-a după Rusalii. Pentru strădania depusă în lucrarea pastoral-misionară desfășurată în această parohie și pentru lucrările efectuate la această biserică, părintele Adrian Zaha, fost preot paroh în această parohie până în anul 2011, a primit distincția de iconom.

Slujiri arhierești în Postul Adormirii Maicii Domnului

Sâmbătă, 2 august, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Așezământul medical-creștin „Izvorul Tămăduirii” de la Marga, județul Caraș-Severin. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit întru preot pe diaconul Constantin Nicolae Alexandru Antonie, care va sluji în biserica așezământului medical. Piatra de temelie a așezământului medical a fost pusă în 6 mai 2005 de Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, pe atunci Episcop al Caransebeșului, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Biserica a fost târnosită de către Preasfințitul Lucian la data de 31 august 2008. Pe lângă biserică și o casă a preotului slujitor, complexul medical destinat îngrijirii persoanelor vârstnice și suferinde, dar și tuturor celor dornici de a se vindeca trupește și sufletește va cuprinde și o policlinică pentru tratament alopat.

În Duminica a 8-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în Filia Iertof, aparținătoare Parohiei Ciortea din Protopopiatul Reșița. Chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Învierea Domnului”, în prezența autorităților locale și a unui număr însemnat de credincioși. „Din pericopa evanghelică care s-a citit astăzi, trebuie să învățăm că Mântuitorul nu a săvârșit minuni doar în vremea aceea, în fața poporului, ci și în vremea aceasta săvârșește minuni cu cei binecredincioși și cu cei care se roagă neîncetat, cu cei care au inimă înfrântă și smerită și se apropie de Sfânta Biserică și de Sfintele Taine. De aceea am venit în această biserică, să ne bucurăm duhovnicește, săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu credincioșii de aici, care deși puțini fiind și-au arătat dragostea și atașamentul față de Casa lui Dumnezeu și au păstrat biserica pentru a o lăsa moștenire fiilor și nepoților”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian. La orele după-amiezii, și credincioșii Parohiei Ciortea s-au bucurat de prezența ierarhului locului în mijlocul lor. Preasfințitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Vecerniei în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului”, rostind și un bogat cuvânt de învățătură. La sfintele slujbe răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Vizită pastorală în Parohia Dumbrăvița

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a efectuat în Duminica a 8-a după Rusalii o vizită pastorală în Parohia Dumbrăvița, Protopopiatul Timișoara II. Aici, ierarhul a fost întâmpinat de un sobor de preoți și diaconi, precum și de numeroși enoriași, între care mulți elevi de la școala din localitate îmbrăcați în straie populare. În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Svetozar Mladenov, numit pe seama Parohiei Pesac, Protopopiatul Sânnicolau Mare. Răspunsurile liturgice au fost date de tinerii din Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Timișoara. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Paisie Lugojanul a subliniat câteva dintre învățăturile duhovnicești pe care pericopa duminicală de la Matei 14, 14-22 ni le pune înainte. Cu acest prilej, ierarhul a arătat că minunea săvârșită de Mântuitorul Hristos, înmulțirea pâinilor, este o mărturie a dumnezeirii Sale, precum și un semn al purtării Sale de grijă pentru întreaga făptura. În încheiere, Preasfinția Sa a transmis binecuvântarea și gândurile de bine ale Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente