Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului

În duminica a XXIX-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit în biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” și „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, din incinta Spitalului Municipal Arad. Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Iablanița, Protopopiatul Băile Herculane. Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Biserica „Sfântul Gheorghe”, a Parohiei Sâlha, Protopopiatul Lugoj.

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a fost întâmpinat de către preotul de spital, Alexandru Rovin Petrușe, și de reprezentanții conducerii instituției, în prezența personalului medical, a pacienților și a credincioșilor din imediata apropiere a lăcașului de cult, Înalt Preasfinția Sa a oficiat aici Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, pe temeiul citirilor biblice ale zilei (Coloseni 3, Luca 17), a prezentat, sub titlul „Rugăciune împlinită și mulțumire cuvenită”, datoria de a arăta recunoștință binefăcătorilor și în primul rând lui Dumnezeu, care revarsă bogățiile darurilor sale peste toți, iar aceasta nu atât prin cele materiale, cât mai ales prin virtuțile ce oglindesc chipul lui Dumnezeu în om. „Ceea ce s-a câștigat ca experiență bisericească în cursul anului trecut, închinat îngrijirii bolnavilor, este pe cale să se continue acum sub pecetea Sfintei Cruci, semnul creștinătății, în Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, ctitori ai instituțiilor umanitare ale Bisericii”, a subliniat Înalt Preasfinția Sa.

În după-amiaza zilei, chiriarhul a participat la slujba Vecerniei în Catedrala Veche din Arad, la finalul căreia, cu participarea reprezentanților cultelor religioase din municipiu, a condus programul dedicat Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștină. Alocuțiunea rostită cu acest prilej, de primire și binecuvântare a participanților, a relevat nevoia de rugăciune, ca o întărire a lucrării comune pe care o avem în diferite prilejuri și pentru apropierea între culte.

Vizită pastorală în Parohia Iablanița

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Iablanița, Protopopiatul Băile Herculane. Chiriarhul a fost întâmpinat la hotarul localității de către autoritățile locale. Credincioșii și-au primit arhipăstorul în fața bisericii cu flori, pâine și sare. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

„Eram datori să revenim în mijlocul dumneavoastră, în această parohie, de data aceasta nu la o slujbă de seară, ci iată într-o duminică la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Într-o duminică după sărbătorile din această perioadă a anului bisericesc, în prima lună a noului an civil, 2013. Așadar, suntem aici ca să ne rugăm Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, să ne rugăm Maicii Domnului, Sfântului Prooroc Înaintemergător și Botezător Ioan, ocrotitorul acestei biserici, și tuturor sfinților care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac. Ne bucurăm să vedem această emulație, această deschidere și disponibilitate ale dumneavoastră, începând cu autoritățile locale și continuând cu deschiderea credincioșilor și credincioaselor din această parohie”, a arătat Preasfinția Sa.

La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare specifice zonei Văii Almăjului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeșului, precum și de grupul de copii din cadrul parohiei. Biserica parohială din Iablanița a fost construită între anii 1821 și 1825, în stil baroc și este din piatră și cărămidă. Parohia Iablanița are 288 de familii, cu 801 credincioși, și este păstorită din anul 2010 de către pr. Ion Borchescu.

Vizită pastorală în Parohia Sâlha

În aceeași duminică, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Biserica „Sfântul Gheorghe”, a Parohiei Sâlha, din cadrul Protopopiatului Lugoj. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și de numeroșii credincioși din localitate și din parohiile învecinate. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Paisie Lugojanul a tâlcuit învățăturile din Evanghelia de la Luca 17, 11-19, evidențiind că „cel mai minunat lucru în această Evanghelie este vindecarea săvârșită de Mântuitorul Hristos prin însuși cuvântul Său și că Dumnezeu din bunătatea Sa Îi face pe cei leproși părtași la vindecare și la tămăduire”. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a transmis din partea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, binecuvântarea, gândurile de bine și purtarea sa de grijă tuturor credincioșilor și părintelui Adrian Avram, parohul bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…