Slujire și vizite misionar-pastorale la Peterd și în Bihorul Unguresc

În Duminica a III-a după Rusalii, 21 iunie 2015, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica din Peterd (Mezőpeterd), împreună cu Părintele Paroh Cosmin Pop și cu Diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula și a făcut mai multe vizite misionar-pastorale și la alte biserici românești din județul Bihorul Unguresc (Hajdú-Bihar), informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În cuvântul de învățătură, rostit la momentul potrivit, după împărtășirea cu Sfintele Taine, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a-i cerceta duhovnicește pe credincioșii ortodocși români din Peterd și a se ruga împreună cu ei, a tâlcuit Evanghelia zilei, care ne învață să nu ne lăsăm copleșiți de grijile vieții zilnice, ci să ne îngrijim și de hrană spirituală pentru sufletele noastre și de mântuirea lor, care este mult mai importantă decât orice lucru din lumea aceasta și i-a îndemnat pe credincioșii prezenți, între care s-au numărat și mai mulți tineri, să rămână mereu atașați de Biserica Strămoșească și de valorile lăsate drept moștenire de mare preț din partea înaintașilor noștri, care vor fi un sprijin real și pentru viața fiecăruia dintre noi, mai ales în lumea secularizată în care trăim cu toții astăzi.

Comuna Peterd se află într-o zonă pitorească, cu un sol foarte fertil, care a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru agricultură și creșterea animalelor, iar primele date despre existența localității le avem din a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Românii, care în general erau iobagi și într-o stare materială mai lipsită de bunuri, aveau la început o biserică mai modestă de lemn, menționată prin anii 1780. Datorită stricăciunilor suferite aceasta a trebuit să fie înlocuită în ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea cu biserica actuală din zid, având hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Colecte mai semnificative pentru lucrări de restaurare la biserica din Peterd au fost făcute în anul 1993, când au existat și donații din partea Secției Bisericești din cadrul Ministerului Educației și Învățământului de la Budapesta, a Oficiului pentru Minorități Naționale și Etnice, a Autoguvernării Județene din Hajdú-Bihar și a Primăriei din Peterd, dar și a mai multor credincioși, după cum este consemnat și într-un act întocmit cu acel prilej, sau cele efectuate în anii 2004-2005, cu sprijinul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria. Dar din cauza trecerii timpului și a vechimii locașului de cult, ar mai fi necesare și în prezent alte lucrări.

Localitatea Peterd are în total aproximativ 500 de locuitori, iar câteva zeci dintre ei sunt români, dar aceștia sunt foarte atașați față de Biserica Dreptmăritoare Română, care le-a purtat întotdeauna de grijă. Credincioșii ortodocși români din această Parohie sunt deserviți de către Părintele Cosmin Pop, care locuiește în localitatea Jaca, unde are și casa parohială și slujește de mai multe ori, inclusiv în sărbătorile care cad peste săptămână, dar care are în grija sa patru Parohii din Bihorul Unguresc: Jaca (Zsáka), Peterd (Mezőpeterd), Vecherd (Vekerd) și Darvaș (Darvas). El este ajutat în slujirea misionar-pastorală de soția sa, Doamna Irina Ecaterina Pop, care dă răspunsurile la strană, împreună cu credincioșii din aceste Parohii, dar este în același timp și învățătoare de limba română, la clasele I-VI, din 2001 până în 2007 la Școala Generală din Darvaș, iar din 2007 și până în prezent la Școala Generală „Bessenyei György” din Furta. Încă de la început, la Școala din Darvaș, ea a organizat și cursuri de pictat icoane pe sticlă, iar lucrările realizate de elevi au participat în 3 rânduri (2004, 2005 și 2006) la Concursul Național „Icoana din sufletul copiilor”, organizat la București de Patriarhia Română, obținând de fiecare dată mențiuni sau premii, sau chiar și premiul I. De asemenea, și Părintele Cosmin Pop a organizat pe timp de vară mai multe tabere de iconografie, pentru deprinderea pictării de icoane pe sticlă, pentru copii din Jaca (între 2008 și 2011), dar și din alte localități, precum sunt Budapesta sau Otlaca Pustă. În această săptămână, sub îndrumarea sa și în organizarea Asociației Femeilor Ortodoxe Române, va avea loc o nouă ediție aTaberei de Iconografie pentru copii români din Budapesta, cea de a 4-a, care se va desfășura la Așezământul Monahal Românesc ce funcționează în capitala Ungariei.

După încheierea Sfintei Liturghii de la Peterd, Preasfințitul Părinte Siluan a vizitat și biserica din Jaca, la care au fost executate de curând ample lucrări de restaurare exterioară, prin fonduri primite din partea Secretariatului de Stat pentru Culte de la București, constatându-se reușita deplină a acestui proiect. De mai mulți ani, biserica și casa parohială din Jaca au stat pe lista obiectivelor Comisiei Mixte de Dialog Româno-Maghiare, beneficiind de sprijin financiar în mai multe rânduri, atât din partea Statului Ungar, cât și a celui Român, pentru restaurarea bisericii și achiziționarea unei case parohiale noi pentru preotul ortodox român din Jaca, proiecte care au fost încheiate prin lucrările de restaurare menționate mai sus.

În aceeași zi, Ierarhul a făcut și o vizită la Parohia Apateu (Körösszegapáti), aflată sub păstorirea vrednicului Părinte Origen Sabău, Consilierul Cultural al Episcopiei, care în ultimii ani a fost implicată în două proiecte europene transfrontaliere, având ca partener Primăria din Oradea, dar și alte biserici și culte din Oradea și din Ungaria și care au presupus atât ample lucrări de restaurare la locașul de cult, cât și crearea de condiții necesare pentru dezvoltarea unui habitat natural pe terenul din spatele locaşului de cult, prin realizarea unei zone de agrement.

Astfel, și biserica din Apateu, cu o vechime de peste 200 de ani și care în interior era împodobită în mod deosebit și dotată cu toate cele necesare unei bunei desfășurări a actelor de cult, a fost foarte frumos restaurată și în afară, unde pe zidul dinspre apus a fost executat un mozaic bizantin cu Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul bisericii, în fața porții a fost așezată o nouă troiță din lemn și a fost înlocuit gardul bisericii, iar în spațiul rezervat habitatului natural a fost construită o frumoasă poartă de lemn și un altar de vară în stil maramureșean.

Tot în curtea bisericii din Apateu se află și două busturi din bronz, al Poetului Național Mihai Eminescu, din anul 2000, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, din anul 2013, realizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, de la București.

Comentarii Facebook


Știri recente