Slujire chiriarhală în Parohia Șușca, Protopopiatul Moldova Nouă

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat sâmbătă, 22 februarie 2014, în mijlocul credincioșilor din Parohia Șușca, Protopopiatul Moldova Nouă. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. De asemenea a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru cei mutați la Domnul.

Preasfințitul Părinte Lucian, prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, a adus bucurie și binecuvântare credincioșilor Parohiei Șușca înainte de Sfântul și Marele Post al Paștilor. „În sâmbăta dinaintea Înfricoșătoarei Judecăți, când îi pomenim pe strămoșii noștri, Dumnezeu ne-a ajutat să poposim duhovnicește în această parohie de pe Clisura Dunării, care este o parohie mică, dar cu credincioși harnici și atașați de biserica noastră strămoșească. Aici nu am slujit o Dumnezeiască Liturghie și de aceea am considerat ca și această parohie să fie binecuvântată înainte de a începe Sfântul și Marele Post al Paștilor. Avem aici un preot harnic, un preot rugător, care a știut de la început să-și adune turma cuvântătoare în jurul său și împreună să fie la biserică în fiecare duminică și sărbătoare. De aceea ne-am bucurat duhovnicește să vedem astăzi, într-o zi aparent lucrătoare, o biserică plină de credincioși, o biserică în care ne-am bucurat să îi pomenim și pe cei care au trecut din lumea aceasta, pentru că la sfârșitul Sfintei Liturghii, în sâmbăta Moșilor de iarnă, am săvârșit și obișnuitul parastas”.

Biserica cu hramul „Învierea Domnului” este atestată înainte de anul 1800 și a fost reclădită în 1914 din piatră și cărămidă, fiind acoperită cu tablă. A fost pictată în anul 1915 de către pictorul Ernest Mitter din Moldova Nouă și a fost restaurată între anii 2001 și 2003 de pictorul Mina Alexa.

Comentarii Facebook


Știri recente