Slujire arhierească și bucurie pascală la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Tecuci

În aprilie 2015 se împlinesc 20 de ani de când, la propunerea Consiliului Local – Tecuci și cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost așezat ca ocrotitor spiritual al municipiului Tecuci.

Sfântul Gheorghe este purtătorul de grijăşi rugător pentru toţi locuitorii oraşului şi a străjuit centrul municipiului de secole, căci biserica veche (catedrala) de aici avea acelaşi hram.

Evenimentele pastoral-misionare, cultural-educaționale și social-filantropice prilejuite de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe au debutatîncă din data de 15 aprilie când, la sediul Protoieriei Tecuci, prin implicarea tuturor profesorilor de religie din municipiu, a fost organizat concursul ”Să ne cunoaștem parohia și slujitorii ei”. Acesta s-a adresat elevilor din școlile și liceele tecucene care, pe baza monografiilor parohiale, au prezentat, prin eseuri și creații literare, principalele biserici din oraș, parohiile și slujitorii din trecut, precum și principalele repere ale vieții bisericești și culturale derulate la Tecuci cu secole în urmă.

A doua zi, la demisolul Catedralei din municipiu, elevii și tinerii înscriși la proiectul ”Hristos împărtășit copiilor” au participat la un concurs de șah sub coordonarea și supravegherea unor profesori și instructori calificați.

În preajma slăvitului Praznic al Învierii Domnului, peste 100 de familii cu nevoi speciale aflate în evidențele parohiei au fost sprijinite cu fructe, alimente și daruri de suflet, pentru sporirea bucuriei pascale și întărirea comuniunii între credincioși.

Cu trei zile înainte de hramul Catedralei, parohia ”Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Iachint de Vicina” a oferit celor 27 de copii cu dizabilități de la Centrul de îngrijire a copiilor cu handicap ”Salvați copiii” din Tecuci daruri pascale, alimente, dulciuri, obiecte de igienă personală și alte articole necesare îngrijirii lor.

Programul liturgic dedicat sărbătorii Sf. M. Mc. Gheorghe a debutat în ajun prin oficierea slujbei Vecerniei cu Litie, după care, în ziua hramului slujitorii Sfintelor Altare din această parte a eparhiei, împreună cu mulţimea evlavioasă a credincioşilor și a oficialităților locale județene și centrale, s-au aflat în unitate sfântă cu ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun al Dunării de Jos la slujba Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sf. Iachint de Vicina“ din municipiu.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de o parte a cântăreților bisericești din municipiu, în simfonie cu alţi copii şi tineri, participanţi la marea sărbătoare, îmbrăcaţi în haine populare, beneficiari ai proiectului naţional „Hristos împărtăşit copiilor“.

La finalul Sfintei Liturghii, au fost premiaţi elevii participanţi la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, care s-au clasat pe locurile fruntaşe în această competiţie, dar și elevii câștigători ai concursului ”Să ne cunoaștem parohia și slujitorii ei” organizat de Protoieria Tecuci în cooperare cu profesorii de Religie ca parte a programelor cultural-educaționale dedicate Anului Omagial al Misiunii parohiei și mănăstirii astăzi. Pe lângă premiile acordate, tinerilor le-a fost acordată și Diploma ”Vrednicia andreiană pentru tineri” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Adresându-se celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a arătat că ”…la sărbătoarea Sf. Gheorghe, ocrotitorul Catedralei și municipiului Tecuci, al multor personalități și credincioși, am prezentat un buchet frumos de flori adunate din câmpia educației din zona de sud a Moldovei – mulțimea tinerilor care au cântat la Sfânta Liturghie, îmbrăcați în autenticul port popular, dar și tinerii performanți la Olimpiada de Religie și la concursul ”Să ne cunoaștem parohia și slujitorii ei!”.

La final, prin grija și implicarea membrilor organismelor parohiale, credincioşilor prezenţi le-au fost oferite ouă roşii şi alimente tradiţionale în cadrul natural al parcului din jurului Catedralei tecucene.

După oficierea Sfintei Liturghii, Chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba de binecuvântare a Muzeului de Istorie ”Teodor Cincu” din Tecuci, care a trecut prin ample lucrări de consolidare, reabilitare și reamenajare.

La inaugurare au participat renumiți profesori și oameni de cultură, directori de instituții muzeale din Galați, Brăila, Tulcea, Focșani și Bârlad, precum și reprezentanți ai autorităților locale și județene.

În cadrul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, alături de alte oficialități, a primit o placheta omagială pentru promovarea valorilor spirituale și culturale românești.

Parte a acestei festivități a constituit-o și lansarea volumului ”Pe meridianele criticii literare” a prof. Vasile Ghica din Tecuci.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă creștină oferită elevilor și tinerilor participanți la Olimpiada de Religie și la celelalte concursuri școlare și tematice organizate cu acest prilej.

Comentarii Facebook


Știri recente