Slujire arhierească la Săvârşin, Arad

În Duminica după Naşterea Domnului şi totodată ziua de prăznuire a Sfântului Arhidiacon Ştefan, 27 decembrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Parohia Săvârșin, în prezenţa Altețele Lor Regale: Principesa moștenitoare Margareta, Principesa Maria și Principele Radu al României şi a numeroşi credincioşi din localitate şi din localităţile învecinate. Pe lângă cei amintiţi, alături de înalții oaspeți au fost prezenți la Sfânta Liturghie oficialitățile locale ale comunei Săvârșin, domnul primar Ioan Vodicean și viceprimarul Ioan Marc împreună cu doamna Alexandra-Patricia Braica, ministru secretar de stat în Ministerul Muncii, a precizat Protos. Iustin Popovici.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a fost întâmpinat la orele dimineții de părintele paroh Călin Mădăluță împreună cu corul de tineri al parohiei și mulțime de credincioși din parohie.

Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfinţiei Sale a fost pus sub titlul „Sublimul jertfei” (pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii: Matei 2; Gal. 1; Matei 21 şi Fp. Ap. 7), ştiut fiind că orice lucrare mare cere sacrificii, venirea în lume a Mântuitorului, prin faptul că se numără între evenimentele însemnate ale istoriei, a răspuns aceleiaşi cerinţe. Duminica de astăzi aminteşte evenimente ilustrative în acest sens ca şi uciderea pruncilor din Betleem în presupunerea de către făptaşi că Mesia s-ar afla între ei şi astfel l-ar pierde, apoi martiriul Sfântului Ştefan, apostol, misionar, mărturisitor şi a întemeierii preoţiei Noului Testament prin faptul de a fi primul între diaconi, totodată şi primul mucenic creştin; de asemenea, mărturisirea Sfântului Apostol Pavel privitoare la viaţa sa, ca şi cea a altora dintre cei din apropierea Mântuitorului, cinstiţi în această zi. Şirul tuturor se continuă în istoria bisericească, totodată şi în cea universală, ca şi în cea a Bisericii şi ţării noastre, subliniind sfinţii români, pilde în păstrarea credinţei şi a întregului tezaur din strămoşi.

În încheierea cuvântului de învăţătură, în aceiaşi linie, ca pildă, Chiriarhul a apreciat interesul Familiei regale, în frunte cu Majestatea Sa Regele Mihai şi Regina Ana, pentru păstrarea şi cultivarea întregului tezaur tradiţional în această parte a ţării.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Anghelos” al parohiei care a primit binecuvântarea Chiriarhului în urmă cu trei ani, dirijat fiind de tânărul teolog Flavius Mihoaţă. La momentul Chinonicului corul a susținut un mic recital de colinde tradiționale românești și locale.

Înainte de finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a acordat preotului paroh Călin Mădăluţă distincția de iconom.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…