Slujire arhierească la parohia „Sfântul Ierarh Grigore Palama” din Chișinău

Joi, 11 septembrie, ziua când creștinii ortodocși care țin sărbătorile potrivit calendarului iulian neîndreptat sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunității „Sfântul Ierarh Grigore Palama” din Chișinău.

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, după cum aflăm de la Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei, PS Antonie a vorbit despre viața și moartea Sfântului Ioan Botezătorul, arătând misiunea celui despre care Mântuitorul a spus că între cei născuți din femeie nu s-a ridicat unul mai mare ca El.

PS Antonie, în cuvântul său, a apreciat și activitatea părintelui Nicolae, care se implică activ pe plan misionar, catehetic și social, având grijă și de generația în creștere, pentru care părintele organizează lecții, tabere de vară și editează un ziar.

Între altele, PS Antonie a spus: „Cu toate că este un slujitor tânăr, părintele Nicolae prin activitatea sa bogată a dovedit că este un ostenitor harnic în gradina Domnului. Sfinția sa caută diferite forme de a răspândi Cuvântul Domnului. Și reușește. Dumnezeu și patronul acestei comunități Sfântul Ierarh Grigore Palama îl ajută. Activitatea sa nu a putut să nu fie observată și de administrația Mitropoliei Basarabiei, pentru care părintele Nicolae a și fost numit consilier mitropolitan pentru probleme pastorale, misionare și de asistență socială. Îi urăm părintelui Doamne ajută pentru a aduce roade bogate”.

Referindu-se la comunitatea „Sfântul Ierarh Grigore Palama”, PS Antonie a spus: „Este admirabil în felul cum v-ați mobilizat și ați amenajat acest local. Știu că ați muncit mult. Și rezultatul se vede. Ați dorit să aveți un spațiu unde să vă rugați și l-ați obținut. Este temporar, dar știu că nu deznădăjduiți. Domnul să vă binecuvânteze și să aveți pace și liniște în suflete și în mijlocul comunității frățiilor voastre. Cu pace, rugăciune și răbdare se pot dobândi multe în fața lui Dumnezeu”.

Părintele Nicolae a mulțumit PS Antonie pentru vizită și binecuvântare arhierească, invitându-l pe arhiereu să viziteze parohia și cu alte ocazii.

După Sfânta Liturghie, clericii au înălțat un Te-Deum de mulțumire pentru toți binefăcătorii parohiei „Sfântul Ierarh Grigore Palama”. Părintele Nicolae i-a arătat Preasfințitului Antonie biblioteca, care are peste o sută de cititori, vorbindu-i și despre noile proiecte misionare, cum ar fi Școala de catehizare pentru tineri care este în curs de organizare.

Parohia „Sfântul Ierarh Grigore Palama” din Chișinău a fost înregistrată la Ministrul Justiției din R. Moldova pe data de 12 martie 2014. Paraclisul este amenajat în holul fostei policlinici ai fabricii Mezon, de pe strada Florilor â„– 32/2. În cadrul parohiei activează Școala duminicală pentru copii, Școala de catehizare pentru maturi, Biblioteca parohială, care are peste 400 de cărți. În zile de sâmbătă creștinii pot primi consultații medicale sau juridice gratuite, din partea unui specialist calificat. Parohia editează buletinul parohial „Lumina Toborului” și ziarul pentru copii „Trepte spre cer”. În vara aceasta în cadrul parohiei a fost organizată o tabără de vară, la care au participat 20 de copiii.

Comentarii Facebook


Știri recente