Slujire arhierească la Parohia Poarta, din Protopopiatul Reghin

Duminica a XIII-a după Rusalii (30 august 2015) a fost zi de sărbătoare pentru credincioșii din Parohia Poarta, Protopopiatul Reghin, aparținând Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Episcopul Ortodox Român al Ungariei a oficiat Sfânta Liturghie

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Chiriarhul locului și la invitația Părintelui Paroh Vasile Anca, Sfânta Liturghie din această zi a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Ierarhul a fost întâmpinat potrivit tradiției, de tineri și copii îmbrăcați în costume populare, de autorităţi locale, dar şi de numeroşi credincioşi.

După cum aflăm de la Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, din soborul slujitor au făcut parte: Protosinghelul Teodosie Colceriu de la Schitul Dumbrăvioara (metoc al Mânăstirii Toplița din Episcopia Covasnei și Harghitei), Pr. Paroh Vasile Anca, Pr. Iacob Raul Tudorel de la Parohia Merișor, Pr. Miron Constantin de la Parohia Băla (ambele din Protopopiatul Târgu Mureș), Pr. Fusaru Mircea, de la Parohia Ercea și Pr. Hadrian Mălinaș de la Parohia Fărăgău (ambele din Protopopiatul Reghin) și Diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula.

Răspunsurile liturgice au fost date de tineri de la Școala Generală din Fărăgău.

La eveniment au fost prezenţi şi domnul Milășan Ioan, Primarul Comunei Fărăgău (care are în componența sa administrativă și localitatea Poarta) precum şi domnul Popovici Marius, Directorul Școlii Generale cu clasele I-VIII și coordonatorul Ansamblului Folcloric de tineret „Floricică de pe tău” din Fărăgău.

Pericopa Evanghelică ne arată şi purtarea de grijă a Tatălui Ceresc față de zidirea Sa

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a putea fi prezent și a sluji în această parohie, apreciind credința oamenilor și atașamentul lor față de Sfânta Biserică.

Totodată, Ierarhul a explicat Evanghelia rânduită de Biserică a se citi în Duminica a XIII-a după Rusalii (de la Sfântul Evanghelist Matei, cap. 21, vs. 33 – 44), text scripturistic în care ni se prezintă Pilda lucrătorilor celor răi. Episcopul Ortodox Român al Ungariei a arătat, printre altele, că aceasta Evanghelie ne arată şi purtarea de grijă a Tatălui Ceresc față de zidirea Sa, căreia îi oferă tot ceea ce este necesar pentru a fi îngrijită așa cum se cuvine și pe care nu o părăsește, contrar aparențelor, ci răsplătește fiecăruia după faptele sale.

La final, Preasfinţia Sa a adus mulțumire Părintelui Paroh Vasile Anca pentru invitația adresată și l-a felicitat pentru activitatea desfășurată.

***

Biserica din Poarta,închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, este construită din lemn și datează din anul 1862.

Comentarii Facebook


Știri recente