Slujire arhierească la Parohia piteșteană Găvana I

Credincioșii parohiei Găvana I din municipiul Pitești au avut astăzi, 17 februarie 2013, bucuria de a avea în mijlocul lor pe Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul”Duminica Tuturor Sfinților”.

Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind de dragostea deosebită a credincioșilor care au contribuit la toate lucrările de restaurare și înfrumusețare a bisericii din această parohie. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a amintit de modelul deosebit al femeii cananeence care a primit răspuns la rugăciunile făcute prin foarte multă stăruință.

În cadrul Sfintei Liturghii oficiată astăzi, diaconul Matei Andrei a fost hirotonit preot misionar pentru mănăstirea Râncăciov, iar tânărul teolog Marin Ioan a fost hrotonit diacon pentru parohia Humele, după cum ne-a transmis Biroul de presa al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Biserica cu hramul ” Duminica Tuturor Sfinților” din cartierul Găvana I a fost zidită din temelie în anul 1817, fiind sfințită în anul 1820 de Preasfințitul Iosif al Argeșului. În acele timpuri actualul cartier al municipiului Pitești era un sat mic care avea foarte puține locuințe.

În 1892 s-a restaurat pentru prima oară, fiind mărită și resfințită în timpul Preasfințitului Gherasim Timuș Piteșteanul.

În perioada 1957-1959 s-a mărit și mai mult, fiind realizată atunci pictură în de către pictorul Vasile Blendea.

Lucrări foarte importante de restaurare în interior și exterior s-au executat în perioada 1992-2007, la îndemnul și sub directa purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Comentarii Facebook


Știri recente