Slujire arhierească la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău

În Duminica a V-a din Sfântul și Marele Post al Sfintelor Paști, la 1 aprilie 2012, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan ‘Sfântul Ioan Teologul’ din Chișinău, după cum ne informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul Său de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a explicat Evanghelia din Duminica a V-a din Postul Mare, după care a vorbit despre viața Mariei Egipteanca, ca model de pocăință, de ridicare din păcat și de revenire la Dumnezeu.

Între altele, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a spus: „Maria Egipteanca este un exemplu de îndreptare din păcat. După 17 ani de viețuire decăzută, această femeie păcătoasă conștientizează că merge pe un drum care o duce la pierzanie și decide să-și schimbe viața. Restul vieții sale, de 47 de ani, o petrece în pocăință și rugăciune. Rugându-se neîncetat, Maria Egipteanca dintr-o mare păcătoasă ajunge o mare sfântă, încât atunci când se ruga se înălța de la pământ într-o lumină puternică. Ea trecea Iordanul ca pe uscat, iar când s-a întâlnit cu părintele Zosima, fără să-l fi văzut vre-o dată, pentru că în perioada în care s-a aflat în pustie n-a s-a întâlnit cu nici un om, ea i-a zis pe nume. Altă minune s-a întâmplat atunci când părintele Zosima a vrut să facă o groapă pentru a da trupul Mariei Egipteanca pământului, așa cum a cerut și ea, și neputând săpa din cauza că pământul era uscat, după ce s-a rugat la Dumnezeu i-a venit în ajutor un leu care l-a ajutat să sape groapa”.

„Viața Mariei Egipteanca ne arată posibilitatea izbăvirii de păcat dacă omul are voință și apelează la ajutorul lui Dumnezeu. Toate sunt cu putință celui ce crede. În duminica de astăzi mai învățăm importanța spovedaniei. Păcatul leagă pe om și-l face rob al celui rău, iar spovedania îl eliberează și-l face liber. Cinstirea Mariei Egipteanca în această duminică din Post este un îndemn pentru cei care nu s-au spovedit să meargă la preoții Bisericii și să se spovedească și să se împărtășească și așa cu toții să ne apropiem pregătiți de Slăvita Înviere a Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos”, a mai spus Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru.

Comentarii Facebook


Știri recente