Slujire arhierească la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Râmnicu Vâlcea

Biserica Ortodoxă sărbătorește la 1 ianuarie Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos și pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. În prima zi a noului an 2013, la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Râmnicu Vâlcea, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, potrivit arhiram.ro.

Întrucât sărbătoarea bisericească de la 1 ianuarie, care este și începutul anului civil, trebuie primită cu bucurie duhovnicească, la sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Tedeumului în cadrul căreia au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în anul 2012 și rugăciuni de binecuvântare la intrarea în Noul An.

La finalul slujbei de Te Deum, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat întreita semnificație a sărbătorii din prima zi a anului 2013 când Biserica noastră prăznuiește Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului Iisus Hristos, apoi sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare și întâmpinarea noului an civil.

La sărbătoarea de astăzi, la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire” au participat preoți și numeroși credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Biserica paraclis „Buna Vestire”

Biserica cu hramul „Buna Vestire”, din Râmnicu Vâlcea, cunoscută și ca „Biserica Maica Domnului”, a fost construită în anul 1747 pe temelia altei biserici din timpul lui Mircea cel Bătrân, cel care a numit Râmnicul „orașul domniei mele”. De la vechea biserică se mai păstrează ancadramentele de la geamurile din partea de nord ale sfântului așezământ.

Actuala biserică a fost ridicată de către boierii Radu și Grigore Râmniceanu în timpul păstoririi PS Climent, episcop al Râmnicului. Pictura în tehnica „fresco” a fost realizată în stilul bizantin în anul 1750.

În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940 care a provocat mai multe fisuri în construcție, biserica a fost consolidată. Între anii 1991-1997, la inițiativa preotului Emanoil Nețu, au fost realizate lucrări ample de restaurare a picturii interioare și exterioare.

Comentarii Facebook


Știri recente