În Arhiepiscopia Craiovei, Duminica Vameșului și a Fariseului a fost marcată prin oficierea Sfintei Liturghii la Mănăstirea Dealu, în județul Gorj. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, IPS Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală și le-a vorbit celor prezenți despre virtutea smereniei, despre modul cum trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu că permanent revarsă peste noi darurile Sale.
„Dumnezeu ne pregătește diferite posibilități ca să ne îndreptăm, să mergem pe calea adevărului și a vieții. De aceea, nu trebuie să ne depărtăm nici o clipă de rugăciune și, cum ne spune psalmistul, «să răscumpărăm vremea» sau «învață-ne să socotim bine zilele noastre, ca să ne îndreptăm inimile spre înțelepciune»! Când trecem pe lângă Sfânta Biserică să ne rugăm! Când trecem pe lângă Sfânta Cruce, să ne însemnăm cu semnul cel dătător de viață! Să ne rugăm în tot ceasul și în tot locul pentru ca îngerul pe care l-am primit la Sfântul Botez să ne păzească totdeauna. Având în minte și inimă învățăturile pericopei evanghelice din această duminică și îndeosebi cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, să ne pregătim pentru cealaltă Sfântă Duminică, a Fiului risipitor, și astfel, urcând din treaptă în treaptă, să ajungem prin virtute în Împărăția cea cerească”, a conchis Mitropolitul Olteniei.
Preotul Zăvadă, prohodit la Răcarii de Dolj
IPS Irineu a poposit sâmbătă, 23 februarie 2013, în mijlocul credincioșilor din parohia doljeană Răcari, Protoieria Craiova Nord, județul Dolj, la slujba de prohodire a regretatului preot Laurențiu Zăvadă, parohul credincioșilor de aici. Înalt Preasfinția Sa a oficiat slujba înmormântării, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Suferința preotului adormit în Domnul a fost prezentată de IPS Irineu ca exemplu de răbdare și încredere în bunătatea cea fără de margini a Părintelui Ceresc.
Preotul Zăvadă s-a născut într-o familie de buni creștini, la data de 12 martie 1965, în orașul Târgu Jiu. După școala gimnazială, a urmat cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, pe care le-a finalizat în anul 1987. În 1991 s-a căsătorit cu Ecaterina. Rodul căsătoriei lor a fost plinit prin nașterea lui Tedi-Mihai. Misiunea preoției o începe în județul Mehedinți, la Parohia Iablanița, unde a slujit doi ani, apoi în Parohia Tâmna, unde a păstorit alți doi ani. În 1996 a venit ca slujitor în Parohia Răcari, pe care a păstorit-o până când o boală nemiloasă l-a răpit din mijlocul familiei și al enoriașilor care l-au iubit și îndrăgit, la vârsta de numai 47 de ani.