Slujire arhierească la Mănăstirea Almăj Putna

Numeroși pelerini din Banatul de munte dar și din alte regiuni ale țării au venit la Mănăstirea Almăj Putna, din județul Caraș-Severin pentru a participa la Praznicul „Schimbării la Față” a Mântuitorului Iisus Hristos. Cu prilejul hramului Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea, Darius Herea. Sfânta slujbă a avut loc în altarul de vară din curtea așezământului. La momentul rânduit, Preasfinția Sa a rostit rugăciunea de binecuvântare a rodului viei, potrivit obiceiului din fiecare an la acest praznic. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Foarte mulți preoți și credincioși și-au îndreptat pașii astăzi la această sfântă mănăstire, care este un Tabor al Banatului de munte și al întregii Episcopii a Caransebeșului. Foarte mulți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos, mai ales că ne aflăm în această perioadă specială din cursul anului bisericesc, Postul Adormirii Maicii Domnului. Aici își găsesc liniștea sufletească foarte mulți pelerini, care doresc să se apropie mai mult de Dumnezeu și să-L vadă pe Mântuitorul Iisus Hristos schimbat la Față, deoarece Schimbarea la Față a Mântuitorului ne determină și pe noi să ne schimbăm sufletul, inima și mintea și să fim mai aproape și mai iubitori de Dumnezeu și de aproapele”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Istoria Mănăstirii Almăj Putna vorbește că în secolul al XVII-lea, un credincios din zona Almăjului a intrat în cinul monahal al Mănăstirii Putna (Moldova). Spre sfârșitul vieții, fiind în Sf. Munte Athos, acest cuvios părinte, pe nume Pahomie, a primit poruncă de la Maica Domnului, care i s-a arătat printr-o vedenie, de a veni în sprijinul Bisericii și a credincioșilor aflați pe meleagurile sale natale. Părintele Pahomie, însoțit de șapte ucenici, a slujit Sfânta și Liturghie și a viețuit în peșterile din hotarul satului Putna. Părintele a construit o casă unde se întâlnea cu credincioșii pentru a-i spovedi și a le acorda asistență duhovnicească. Construcția acestei case a constituit nucleul care a dat naștere mai târziu bisericii și satului Putna. Așa a venit inițiativa de a ridica un așezământ monahal la marginea satului Putna, de pe Valea Almăjului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…