Slujire arhierească la Duminica Pogorârii Duhului Sfânt în Parohia Tântava, Protopopiatul Bolintin

Astăzi, 31 mai, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, sute de credincioşi ai Parohiei Tântava, cu hramurile „Sf. Treime”, „Sfântul Lazăr” şi „Sf. Ier. Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei”, din Protoieria Bolintin, au participat la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Cu acest prilej, credincioşii s-au putut închina la fragmente din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu, dar și la o copie a Icoanei Maicii Domnului „Portărița – Portaitissa” de la Mânăstirea Iviron din Sfântul Munte Athos, care a fost așezată într-un baldachin special amenajat.

După Sfânta Liturghie, potrivit episcopiagiurgiului.ro, în altarul de vară al bisericii, Preasfinţia Sa a oficiat Slujba vecerniei din Duminica Pogorarii Duhului Sfânt, numită și „Vecernia plecării genunchilor”, fiind astfel împlinită rânduiala Vecerniei speciale în cadrul căreia s-au rostit rugăciunile de invocare a Duhului Sfânt și s-au sfințit ramurile de nuc – simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinților Apostoli.

În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătura în care a subliniat importanța acestei sărbători în viața creștinilor, Pogorârea Duhului Sfânt însemnând momentul nașterii Bisericii și al începutului propovăduirii Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în întreaga lume.

De asemenea, ierarhul a evidenţiat faptul că Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creştină, fiind prăznuită încă de pe vremea Sfinţilor Apostoli, aşa cum amintesc: Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Luca, Sf. Irineu, Tertulian, Origen, Sf. Epifanie, canonul 20 al Sinodului I ecumenic. Până la sfârşitul secolului IV şi începutul secolului V, Cincizecimea reprezenta o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh.

În continuare, Chiriarhul, a oferit Preacuviosului părinte Timotei de la Chilia „Sfântul Procopie”, care aparține de Mănăstirea Pantocrator din Sfântul Munte Athos, lucrarea „Meletie – Amintiri despre Sat, Biserică şi oameni”, apărută la Editura Episcopiei Giurgiului și cartea „Tipărituri Românești – ale Sfintei Mănăstiri Pantocrator din Sfântul Munte”, scrisă de Florin Marinescu și Ion Marian Croitoriu, iar Domnului Ing. Lazăr Popescu, pentru implicarea deosebită de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii din Tântava i-a oferit cartea „Cărarea Împărăției” a părintelui Arsenie Boca și cartea „Jertfa lor – lumină peste veacuri” tipărită în anul 2014, cu ocazia „Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Romana, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

Totodată, preoții împreună slujitori au primit cartea „Spovedania unui pelerin rus către duhovnicul său”, tradusă de Pr. Prof. Nicolae Bordașiu și cartea „Mărturii pentru iubire”, dedicată părintelui Nicolae – Ioan Bordașiu la împlinirea vârstei de 92 de ani, volum coordonat de Dr. Stelian Gomboșși şi Pr. Cătălin Niculescu, iar toţi credicioşii au primit iconițe cu Maica Domnului, ultimul număr al Revistei Eparhiale și ramuri de nuc sfințite, pentru a vesti și celor de acasă, care din binecuvântate pricini nu au fost prezenti la biserica, bucuria praznicului Pogorârii Duhului Sfânt.

Comentarii Facebook


Știri recente