Slujire arhierească la Duminica Mironosițelor în municipiul Galați

În fiecare an, la Duminica Mironosițelor, Parohia „Sfântul Mucenic Antim” din municipiul Galați își serbează cel de-al doilea hram.

Programul liturgic și misionar a început în ajun prin oficierea Vecerniei cu Litie, după care, la ziua hramului, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în prezența a numeroși credincioși, a precizat Părintele Gabriel Molocea.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a adus spre închinare, din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, racla din 1812, care conține moaștele a 12 sfinți, printre care și cele ale Sfintei Maria Magdalena, purtătoare de miresme, una dintre femeile mironosițe. De asemenea în raclă se află și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Damaschin, originar din Damasc, capitala Siriei, pentru care s-au strâns fonduri, spre ajutorul creștinilor din Siria.

Între participanții Sf. Liturghie s-au numărat și 30 de credincioși de la parohia Băndoiu, din Insula Mare a Brăilei, cu care parohia gălățeană este înfrățită de 7 ani.

După cuvenita primenire sufletească copii și o parte din credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Casian a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți, îndemnând la trăirea exemplului de credincioșie al Sfintelor Femei Mironosițe.

Ziua de prăznuire a femeilor mironosițe s-a încheiat cu agapa de hram, pregătită de aceleași harnice femei din Comitetul parohial, din care au gustat peste 500 de pelerini.

***

Printre primele lăcașuri de cult din orașul Galați înființate după anul 1989, parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Antim” și „Sfintele Femei Mironosițe” este singura parohie din țară închinată acestui Sfânt Sfințit Mucenic.

Situată în nord-vestul orașului Galați, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Antim” din Galați deservește nevoile pastorale și liturgice ale familiilor din cartierele Micro 13 B și Micro 38. Ea a fost înființată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime”- Filești și „Adormirea Maicii Domnului”- Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s-a sfințit locul și s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârșită de către Preasfințitul Episcop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și un mare număr de credincioși.

Impresionantul devotament al enoriașilor și osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcția bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească și al doilea hram – „Sfintele Femei Mironosițe”.

În anul 2000 s-a început pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorul Ciprian Buzuloi din București, iar în anul 2011, Chiriarhul Dunării de Jos a sfințit pictura bisericii, care a fost așezată ca un veșmânt al Învierii.

Comentarii Facebook


Știri recente