Slujire arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

De sărbătoarea Sfinților Ioachim și Ana, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Din soborul de preoți au făcut parte părinții consilieri și inspectori de la Centrul eparhial Roman și părinții protopopi din cele șase protopopiate ale eparhiei. După cum a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la slujbă au participat autorități locale și județene din judțele Neamț și Bacău.

PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța cinstirii Sfinților Ioachim și Ana. Un moment deosebit l-a constituit aducerea la Catedrala arhiepiscopală din Roman a icoanei Maica Precista. „Înainte de începerea Sfintei Liturghii, PS Ioachim Băcăuanul, alături de preoții slujitori, a oficiat slujba Acatistului Bunei Vestiri. Sfânta icoană a fost adusă de la București unde a ajuns acum peste 100 de ani, apaținând inițial Spitalului „Precista” din Roman, încă din timpul arhipăstoriii episcopului Melchisedec Ștefănescu”, a spus pr. Constantin Gherasim.

Icoana Maica Precista a ajuns la București în veacul al XIX-lea printr-o împrejurare necunoscută. Preotul Grigore Emilian a readus icoana Maica Precista la Roman, mai ales că pe spatele acesteia apare inscripționat anul 1872 și semnătura episcopului Melchisedec Ștefănescu.

„Este important faptul că această icoană a ajuns acasă. Anul menționat pe icoana Maica Precista este scris și pe frontispiciul Spitalului „Precista” din Roman. Dacă ne uităm la chipul Maicii Domnului de pe această icoană vom vedea că ne privește din orice loc am sta. Maica Precista vă privește pe toți astăzi (n.r. ieri) și de aceea nădăjduim să aline multe dureri și necazuri ale credincioșilor noștri”, a remarcat PS Ioachim Băcăuanul.

Pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Eparhiei Romanului și Bacăului, l-a felicitat pe Preasfințitul Ioachim Băcăuanul din partea tuturor preoților și credincioșilor de pe cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului. PS Ioachim Băcăuanul a primit, pe lângă urări de sănătate, foarte multe flori din partea celor prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente