Slujire arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia

În Duminica a VI-a după Rusalii (12 iulie 2015), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a fost oaspetele Catedralei Arhiepiscopale din Alba Iulia, unde cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei și Chiriarhul locului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu numerosul sobor de Preoți și Diaconi al Sfintei Catedrale, dar și Taina Cununiei pentru tinerii Andrei și Denisa Tomuța, originari din acest oraș, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La slujbă au participat foarte mulți credincioși și copii, care au fost împărtășiți de Ierarh cu Sfintele Taine, la momentul potrivit. Răspunsurile liturgice au fost date cu profesionalism de corul Catedralei.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică care evidențiază puterea dumnezeiască a Mântuitorului Iisus Hristos de iertare a păcatelor și de vindecare sufletească și trupească, dar a vorbit și despre Sărbătoarea închinată icoanei Maicii Domnului Prodromița, de la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos și despre prima sărbătorire a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, după canonizarea acestuia de către Patriarhia Ecumenică, care a fost făcută în primăvara acestui an și după ce și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 3-4 iunie a.c., a hotărât trecerea sa în calendarele ortodoxe românești.

Îndată după încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Siluan a făcut hirotesia întru duhovnic a Părintelui Sergiu Tomescu, slujitor la Schitul „Sfântul Lazăr” din Alba Iulia, iar apoi, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit logodna și Taina Sfintei Cununii pentru o pereche de tineri din acest oraș, pe nume Andrei Constantin și Denisa Maria Tomuța, pe care îi cunoștea anterior, la fel ca și pe familiile acestora și care se află într-o relație de rudenie cu viețuitori de la Centrul Eparhial din Giula, care de 10 ani sprijină activitatea misionar-pastorală a acestei Eparhii. Ierarhul a subliniat importanța unui astfel de moment și a Tainei Sfintei Cununii, care este o mare binecuvântare din partea Bunului Dumnezeu pentru neamul omenesc, de la începuturile existenței sale și a primit un caracter sacru, cu totul special, în cadrul creștinismului, unde este asemănat cu legătura dintre Hristos și Sfânta Sa Biserică. În semn de binecuvântare, Ierarhul le-a dăruit mirilor o copie după icoana Maicii Domnului Prodromița, sărbătorită în această zi.

La final, Preasfințitul Părinte Siluan a adus mulțumiri Bunului Dumnezeu, dar și Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, pentru binecuvântarea acordată și pentru această frumoasă zi de sărbătoare petrecută la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…