Slujire arhierească la biserica parohială Sfinţii Trei Ierarhi din Oradea

În cea dintâi zi a lunii februarie din Anul Domnului 2015, la Începutul Triodului, în Duminica a treizeci şi treia după Rusalii, a Vameşului şi a Fariseului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea, prilej cu care a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoţi şi diaconi, sărbătorindu-se, deodată, hramul parohiei orădene, Sfinţii Trei Ierarhi, dar şi ocrotitorii duhovniceşti ai şcolilor teologice din Eparhia Oradiei, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, cadrele didactice ale celor două școli teologice fiind oaspeţii parohiei. Au fost prezenți la sărbătoare elevi şi studenţi teologi, dar şi numeroși credincioşi orădeni.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corala „Psalmodia Varadiensis” a facultăţii, dirijată de Părintele Conf. Univ. Dr. Mihai Brie. În cadrul slujbei au fost pomeniți și s-au înălțat rugăciuni pentru veșnica odihnă a Ierarhilor Eparhiei Oradiei, a părinților profesori și profesorilor fostei Academii Teologice din Oradea, trecuți la cele veșnice, dar şi a dascălilor şi studenţilor adormiţi întru nădejdea învierii, ai actualei Facultăți de Teologie Ortodoxă orădene, după cum aflăm de la Pr. Lect. Univ. Dr. Doru Fer.

În cadrul Sfintei Liturghii arhierești din ziua înainte-prăznuirii Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Părinte Sofronie a oficiat hirotonia în treapta diaconiei a teologului Ciprian Claudiu Paşca, pe seama bisericii cu hramul „Învierea Domnului”, Paraclis Episcopal, Capela Haşaş din Oradea.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei, Preacucernicul Părinte Protoiereu Profesor Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a rostit o frumoasă predică, în care a subliniat principalele învăţături duhovniceşti ce reies din Pilda vameşului şi a fariseului, prezentată de Mântuitorul Iisus Hristos în fragmentul scripturistic.

După Sfânta Liturghie, Părintele paroh Ioan Bala a adresat un cuvânt de bun venit Ierarhului, mulţumind pentru grija şi dragostea arhipăstorească pe care o arată faţă de biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea, o biserică nou construită, situată la ieşirea din municipiul Oradea spre frontiera ţării noastre cu Ungaria, arătând că este o mare binecuvântare pentru parohie de a fi gazdă primitoare momentului sărbătoresc prilejuit de prăznuirea hramului bisericii, Sfinții Trei Ierarhi, care sunt și ocrotitorii celor două școli de teologie ortodoxă din Episcopia Oradiei.

La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a rostit o cuvântare festivă în care a punctat importanţa prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi, patronii învăţământului teologic ortodox din întreaga lume ortodoxă, în cadrul generos al bisericii parohiale din Oradea ce are ca ocrotitori spirituali pe Sfinții Trei Ierarhi, mai ales în contextul „Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi” și „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, prăznuit în întreaga Patriarhie Română:

„S-a creat deja, de câțiva ani, o frumoasă tradiție, locală, de a serba pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, împreună, la parohia din Oradea ce are biserica închinată celor trei Mari Dascăli și Ierarhi, atât cu credincioșii din parohie, în frunte cu preoții slujitori de aici, dar și cu corpul profesoral și studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și împreună, de asemeni, și cu profesorii și elevii de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea. Această împreună-prăznuire arată că în Sfânta Biserică suntem, cu toții, casnicii lui Dumnezeu și alcătuim, împreună, o mare familie duhovnicească. (…) Prin frumoasa sărbătorire de astăzi inaugurăm, în mod liturgic și festiv, și în Episcopia Oradiei, chiar dacă deja au avut loc un simpozion și câteva manifestări, „Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi” și „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, căci pe parcursul întregului an îi vom omagia și comemora pe marii păstori de suflete, pe cei care au păstorit aici, în părțile noastre de țară, în pământul strămoșesc al Bihorului și L-au urmat pe Domnul Hristos și pe Marii Dascăli ai lumii și Ierarhi, pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur îndeosebi, în a propovădui Evanghelia și a sluji poporul lui Dumnezeu. (…) Deodată cu urarea de ani mulți și buni adresată celor care trudesc și se roagă în această frumoasă biserică, de pe teritoriul canonic al parohiei Sfinții Trei Ierarhi, nu uităm să facem alese urări de „La mulți ani!” și tuturor care poartă numele Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan.”

Preasfinţia Sa a felicitat conducerea celor două instituții de învățământ teologic ortodox din urbea de pe malurile Crișului Repede, de nivel preuniversitar și universitar, dar și pe cadrele didactice, apreciind calitatea învăţământului teologic orădean și exprimându-şi încrederea în propăşirea lui, în ciuda provocărilor din lumea contemporană.

Comentarii Facebook


Știri recente