Slujire arhierească la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Băileşti, județul Dolj

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârşit miercuri, 04 mai 2016, Sfânta Liturghie, în a patra zi după Învierea Domnului, la Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Au fost prezenţi numeroşi credincioşi, profesori de religie alături de elevi, precum şi Costel Pistriţu, primarul municipiului.

În cuvântul de învăţătură, Mitropolit Olteniei a vorbit despre învățăturile duhovnicești ce se desprind din Pericopa Evanghelică din această  zi: „Este o legătură strânsă între crucea Mântuitorului Iisus Hristos pe care a purtat-o şi pe care s-a răstignit Domnul şi Sfânta Împărtăşanie, Sfânta Liturghie, Sfânta Jertfă pe care noi o aducem neîncetat în Biserică. De asemenea, Evanghelia de astăzi, de la Sfântul Ioan Evanghelistul, ne arată şi faptul că Mântuitorul Hristos, jertfindu-se pe cruce, nu numai că ne-a spălat păcatele noastre, dar a şi oprit pentru totdeauna jertfele de animale care se aduceau la templu, jertfe care aminteau despre vina păcatului, despre greşeala lui Adam, despre păcatul strămoşesc, care nu se putea şterge cu sângele animalelor, ci numai sugera, simboliza venirea celui nevinovat, adică a mielului lui Dumnezeu. Despre mielului lui Dumnezeu, în multe locuri se vorbeşte în Vechiul Testament. Proorocul Isaia vorbeşte profetic despre jertfa mielului care s-a adus spre junghiere. Deci iată cum Sfântul Ioan Botezătorul Îl indică pe Mântuitorul Hristos că El este mielul lui Dumnezeu, adică El este împlinirea profeţiilor şi că El este Cel ce ridică păcatele lumii. Şi tot acelaşi Sfânt Ioan Evanghelistul, în Apocalipsă, vorbeşte despre mielul cel nevinovat care este rănit, din care curge sângele cel de viaţă dătător pentru viaţa lumii şi care desface tainele lumii, cel care desluşeşte enigmele referitoare la viaţa veşnică, la menirea omului pe pământ, la întoarcerea sa în Împărăţia Cerurilor, la curăţirea şi la îndumnezeirea noastră”.

IPS Irineu la Bailesti

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Băileşti a început a fi zidită din temelie la 8 iulie 1885 şi a fost finalizată la 5 septembrie 1887. Aici slujesc preoţii Neacşu Cătălin, Giurgiu Daniel şi preotul paroh Mihai Marius Crinu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…