Slujire arhierească în satul Sloveanca

Miercuri, 19 august, ziua când creştinii ortodocşi, prăznuiesc Schimbarea la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe stilul vechi, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Sloveanca, raionul Sângerei, după cum aflăm de la Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la semnificaţiile sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru viaţa creştinului. Între altele, PS Antonie a spus: „La Schimbarea la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos totul s-a umplut de lumină: Faţa Mântuitorului lumina ca soarele, veşmintele aveau strălucirea sclipitoare a zăpezii şi norul care s-a arătat era tot de lumină. O atmosferă de lumină puternică, care îi înspăimântează iniţial pe apostoli. Era lumina necreată şi neapusă a slavei cereşti. Era lumina care arăta dumnezeirea Sa”. „Praznicul Schimbării la Faţă ne îndeamnă la sfinţenie, la schimbarea vieţii noastre. Iar sfinţenia o dobândim prin rugăciune, post, pocăinţă şi fapte bune”, a mai spus Preasfinţia Sa.

PS Antonie a apreciat activitatea părintelui Valeriu care de douăzeci şi doi de ani păstoreşte cu multă dragoste şi jertfă comunitatea din Sloveanca

Părintele Valeriu a mulţumit pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe PS Antonie să mai vină la Sloveanca şi cu alte ocazii.

PS Antonie a sfinţit strugurii de poama conform tradiţiei creştine pentru acest praznic.

Temelia pentru biserica din satul Sloveanca a fost sfinţită în anul 1934 de către episcopul Visarion Puiu, care în calitate de episcop de Hotin avea reşedinţa la Bălţi. Până în anul 1940, când trupele sovietice au invadat ţara, sfântul locaş a fost înălţat până la gemuri. Construcţia mergea anevoios pentru că piatra era adusă, cu carele cu boi, de la Cosăuţi, judeţul Soroca. După 1944, în timpul regimului sovietic ridicarea sfântului locaş a fost imposibilă. Spaţiul bisericii neterminate a fost utilizat, de cooperativa sovietică din localitate, pentru uscarea tutunului. Lucrările de continuare a ridicării sfântului locaş au fost reluate, la iniţiativa unor buni creştini din sat, în anul 1989. Biserica a fost sfinţită în anul 1992 de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, astfel firul canonic al ierarhilor de acelaşi neam şi al jurisdicţiei canonice a Mitropoliei Basarabiei a fost reînnodat. Din data de 3 martie 1993, la Sloveanca păstoreşte părintele Valeriu Cernei, vrednic slujitor al Mitropoliei Basarabiei.

Comentarii Facebook


Știri recente