Slujire arhierească în Parohia ucrainiană Copăcele

La praznicul „Nașterii Maicii Domnului” pe stil vechi, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului , s-a aflat în mijlocul credincioșilor ucrainieni din Parohia Copăcele, Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit o troiță ridicată în curtea bisericii, după care a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din localitate, după cum ne-au mărturisit Diac. Nicolae Codrea și Harius Herea.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Ioan Iaremciuc a fost hirotesit iconom, iar a slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși ucrainieni și români din localitate și din împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Astăzi în Parohia ucraineană Copăcele a fost mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii de aici, deoarece ierarhul locului, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, Preasfințitul Lucian, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, a binecuvântat poporul lui Dumnezeu binecredincios și a împărtășit un cuvânt de învățătură. Întotdeauna, în aceste lucrări ale lui Dumnezeu se simte o bucurie deosebită, pentru că cei prezenți primesc daruri duhovnicești de la Duhul Sfânt atunci când arhipăstorul lor îi binecuvintează și le slujește Sfânta Liturghie. Parohia Copăcele nu este mare din punct de vedere numeric, dar știm că întotdeauna credincioșii ucrainiei, au fost harnici și darnici, L-au iubit pe Dumnezeu și au fost apropiați de Biserică, așa cum au demonstrat și astăzi”, a arătat pr. Liviu Drăgan, Protopopul Caransebeșului.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut Preasfințitului Lucian, care a precizat: „Cu ajutorul lui Dumnezeu am venit astăzi în mijlocul dumneavoastră, în Parohia Copăcele, tocmai pentru a anticipa cu câteva zile sărbătoarea hramului acestei biserici, aflându-ne tot într-o zi de sărbătoare închinată Pururea Fecioarei Maria. Înainte de a începe Sfânta Liturghie, ne-am bucurat împreună cu dumneavoastră, cler și popor, pentru că am sfințit troița din curtea bisericii, astăzi fiind și Odovania praznicului Înălțării Sfintei Cruci pe calendarul îndreptat. Iată iubiți credincioși și credincioase, că în această sâmbătă binecuvântată, la praznicul Nașterii Maicii Domnului pe stil vechi ne-am bucurat și ne-am înălțat duhovnicește, aici în Parohia Copăcele, după ce în anul 2010 am târnosit această biserică. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această zi deosebită și minunată și o rugăm pe Maica Domnului, Pururea Fecioara Maria, sub ocrotirea căreia se află comunitatea dumneavostră, să mijlocească pentru noi toți înaintea Tronului Preasfintei Treimi”.

Localitatea cărășeană Copăcele este atestată documentar în anul 1503, iar în prezent este locuită de ruteni. Biserica parohială cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” este din lemn, tip sală, are fundație de piatră și a fost construită în anul 1912 de credincioșii greco-catolici din localitate. Iconostasul de lemn a fost adus în anul 1912 din Ucraina, din localitatea Rachiviți și are fixate patruzeci și șapte de icoane pictate în stil rusesc. Locașul bisericesc a fost reparat în anul 1978 și este zugrăvit în exterior. Biserica nu are pictură, iar o parte din icoanle mobile care i-au aparținut, au fost donate bisericii din satul Știuca, județul Timiș. Biserica a fost târnosită de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, la data de 6 iunie 2010.

La final, toți credincioșii prezenți la bucuria duhovnicească a parohiei Copăcele, au primit din partea ierarhului bănățean anaforă și iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente