Slujire arhierească în Parohia Soceni

În prima duminică a Triodului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Soceni, Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, potrivit episcopiacaransebesului.ro.

La slujbă a participat un număr însemnat de credincioși, din localitate și împrejurimi, precum și autorități locale. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeșului, condus de Alin Buliga.

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Lucian a mărturisit: „Dumnezeu a rânduit ca în prima duminică a Triodului, numită a Vameșului și Fariseului, să poposim duhovnicește în Parohia Soceni la o Sfântă și Dumnezeiască Liturghie. În urmă cu aproape cinci ani am târnosit această biserică la ceas de seară și am promis atunci că vom reveni în mijlocul credincioșilor la o Sfântă Liturghie. Această duminică nu este una obișnuită, pentru că este prima duminică din perioada cea mai înălțătoare din cursul anului bisericesc și anume, Duminica Vameșului și a Fariseului, care deschide urcușul spre Înviere. Așadar, perioada Triodului este una a curățirii, a purificării, este o perioadă în care suntem chemați cu toții la post, rugăciune, curățire, meditații, fapte bune, pocăință, umilință și smerenie. De aceea, acestă duminică deschide o perioadă foartă importantă din viața noatră duhovniceasă, perioada Triodului care durează zece săptămâni. Ne-am rugat astăzi în această preafrumoasă biserică, am săvârșit Sfânta Liturghie și am meditat la pericopa evanghelică care s-a citit în cadrul Sfintei Litughii”.

Satul a avut o biserică din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ridicată în timpul episcopului Ioan Gheorghevici. La sfârșitul secolului al XVIII-lea se ridică o biserică din zid cu același hram. Biserica în forma actuală a fost construită în 1964, de la biserica veche păstrându-se doar turnul. Pictura a fost realizată în 1967 de către Angela Cărămidă Voiticeanu. Biserica a fost târnosită de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, la data de 15 august 2008.

Comentarii Facebook


Știri recente