Slujire arhierească în parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Ucrainca

În data de 16 august 2015, în Duminica a XI-a după Cincizecime (de cinstirea „Sf. Cuv. Isachie, Dalmant şi Faust; Sf. Salomeea Mirinisiţa; Sf. Martiri Constantin Vodă Brâncoveanu cu cei patru fii: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi Sfetnicul Ianache, Cuv. Iosif de la Văratic), ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie în parohia „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Ucrainca, rn. Căuşeni (preot paroh Serghei Ceban) .

După Sfânta Liturghie, ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a menţionat: „Istorioara din Sfânta Evanghelie este o parabolă în care datornicul cu zece mii de talanţi poate fi oricare dintre noi – dator cu păcate multe faţă de Dumnezeu, iar stăpânul care iartă datoria este Dumnezeu. Cel dator cu o sută de dinari este oricare dintre semenii noştri. Datornicul hain, căruia i s-a iertat tot, iar el nu vrea să ierte mica datorie a neputinciosului său datornic, ne reprezintă pe fiecare dintre noi, cărora Dumnezeu ne iartă tot, prin pocăinţă, lacrimi, milostenie şi iertare pentru mulţimea păcatelor pe care le-am făcut, iar noi nu vrem să iertăm nici cea mai mică jignire din partea aproapelui nostru. Nimic nu-i mai greu pentru noi oamenii decât să iertăm pe cei ce ne-au jignit, ne-au defăimat sau ne-au păgubit. Pentru un cuvânt de ocară, pentru un lucru de nimic, pentru o mică pagubă, unii creştini trăiesc în ceartă, şi chiar în ură, ani de zile. Dar în timp ce Dumnezeu, ca un tată bun, ne iartă toată datoria, adică toate păcatele, noi oamenii nu iertăm pe cei ce ne-au greşit puţin, ci le cerem datoria cu dobândă. Iar dacă nu ne întorc datoria ne răzbunăm pe ei, îi dăm în judecată, le dorim răul, nu-i iertăm până la moarte. De aceea şi Dumnezeu se supără pe cei care nu iartă pe aproapele, ci trăiesc în ură şi răzbunare. Părintele Cleopa spunea în acest sens: Pe cei ce nu iartă pe aproapele lor, nici Dumnezeu nu-i va ierta la judecata cea mare de apoi, ci îi va arunca în chinurile iadului pentru vecii vecilor. Că dacă în viaţă nu ne pocăim, nici nu iertăm, nici nu facem milostenie şi murim aşa, nu vom avea iertare niciodată şi nimeni nu ne va mai scoate din veşnica osândă”.

În final, potrivit Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei, Înaltpreasfinţia Sa a ţinut să accentueze: „Să ne amintim când Apostolul Petru l-a întrebat într-o zi pe Iisus: Doamne, de câte ori va greşi faţă de mine fratele meu şi-i voi ierta lui? Oare până de şapte ori?. Dar Iisus i-a răspuns:Petru, nu există limită la iertare. Nu de şapte ori, ci de şaptezeci de ori câte şapte!”. De aici desprindem că iertarea nu este un act, ci o atitudine nelimitată, o atitudine născută pentru noi, creştinii, care trebuie să trăim în lume înarmaţi cu spiritul iertării, pentru a vindeca răni, pentru a îndrepta greşeli, pentru a schimba societatea prin iertare şi chiar faţa întregii lumi”.

Pentru merite deosebite, doamna Valentina Cramarenco, ctitor al bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Ucrainca, a fost decorată cu înalta Distincţie Mitropolitană „Crucea Mitropoliei Basarabiei” pentru mireni, iar următorii binecredincioşi, Ion Crivoi, Vladimir Iurco, Eugen Stefanco, Pavel Cebotari, Simion Veste, Andrei Tibun, Alexandru Munteanu – au primit Distincţii de vrednicie din partea Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei.

Menţionăm că tot în această zi i-am prăznuit şi pe Sfintii Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…

Oficial: Adresele Patriarhiei către autorități privind asistența religioasă și înmormântarea în cazurile de Covid, respectiv sărbătorirea Învierii

În contextul informațiilor apărute în presă, în ultimele zile, cu privire la demersurile pentru modificarea unor acte normative referitoare la persoanele infectate cu noul Coronavirus, prezentăm, mai jos, conținutul adreselor Patriarhiei Române către autoritățile publice…