Slujire arhierească în Parohia Cruceni, Protopopiatul Arad

Duminica a III-a din Triod a constituit un prilej de bucurie duhovnicească și de nou început atât pentru credincioșii parohiei ortodoxe române Cruceni, Protopopiatul Arad, cât și pentru noul lor păstor sufletesc, părintele Raul-Silviu Pele. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, însoțit fiind de protos. Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc, preotul pensionar Viorel Achim, noul preot paroh Raul-Silviu Pele și diacon Vlad Oneț, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

La momentul predicii, chiriarhul a vorbit celor prezenți, în contextul citirilor duminicale de la Matei 25 și I Cor. 8 și al temei Anului omagial euharistic, despre sminteală și dreaptă judecată, trăire și conștiință creștină. Totodată, chiriarhul a arătat și modul în care credincioșii ar trebui să-și facă cercetarea sufletească pentru lucrarea de mântuire mai ales în perioada de pregătire a Postului Mare. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit preotului Viorel Achim pentru activitatea pastorală desfășurată în această parohie timp de aproape 40 ani și i-a dat un Hrisov de mulțumire. La rândul său, părintele Viorel Achim a mulțumit IPS Părinte Timotei și tuturor credincioșilor pe care i-a păstorit timp de aproape 40 ani, prezentând în parte activitatea pastorală desfășurată în această parohie. Oficiul instalării noului preot i-a aparținut, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, părintelui Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc la Centrul eparhial, care a făcut prezentarea noului preot paroh, îndemnându-l pe acesta la propovăduirea Evangheliei, slujirea aproapelui și călăuzirea turmei celei cuvântătoare, după modelul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Părintelui paroh i s-au încredințat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii, fiecare ca simbol a ceea ce înseamnă misiunea unui paroh. Noul preot paroh Raul-Silviu Pele a adresat, la rândul său, un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Timotei și tuturor celor prezenți, luându-și angajamentul ca, împreună și mereu în conlucrare, preot și credincioși, să vegheze la buna rânduială a Bisericii, împlinind Evanghelia lui Hristos și căutând mereu, prin împreună-sfătuire și întru ascultare, a găsi cele mai potrivite soluții pentru depășirea inerentelor dificultăți ce pot să apară în lucrarea pastorală din cadrul parohiei.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească. Satul Cruceni aparține de comuna Șagu, jud. Arad, și are circa 300 de case și o populație de peste 1.200 locuitori. Parohia ortodoxă română s-a înființat în anul 1951, aici fiind amenajată o capelă în care se slujește și astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente