Slujire arhierească în paraclisul schitului Nașterea Maicii Domnului, Marca

Miercuri, 21 mai 2014, la prăznuirea Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin cel Mare și mama sa Elena, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul schitului Nașterea Maicii Domnului, de lângă localitatea Marca.

Alături de Preasfinția Sa au mai slujit Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie Pința, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Protopopiatului Șimleu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Ioan Iacob, preot paroh la parohia Marca și Preacucernicul Părinte Ioan Zdrite, preot pensionar, slujitor la schitul Marca.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a vorbit despre rolul Sfinților Împărați Constantin și Elena în istoria mântuirii. „Au existat multe împărății, în Vechiul Testament, în Noul Testament, însă prima și singura împărăție creștină autentică a fost cea a Bizanțului, ale cărei temelii le-a pus împăratul Constantin cel Mare”. Timp de trei veacuri au fost persecutați creștinii până când Constantin cel Mare a ajuns împărat.

În continuare Preasfințitul Părinte Petroniu a istorisit viața și ascensiunea Sfântului Constantin cel Mare, vorbind despre înființarea Imperiului Bizantin, dar și despre rolul important maicii sale Elena în activitatea împăratului Constantin cel Mare. Sub împăratul Constantin pentru prima dată a fost decretată duminica drept zi de odihnă săptămânală. De asemenea pedepsele corporale au fost interzise prin lege, au fost oferite ajutoare celor săraci sau orfani, împăratul Constantin ctitorind și multe biserici pentru creștini.

De asemenea, Sfântul Constantin cel Mare a convocat primul Sinod Ecumenic unde s-au format primele șapte articole din Simbolul de credință care răspundeau practic împotriva ereziei lui Arie.

„Lumea creștină nu poate fi închipuită fără Constantin cel Mare, fiindcă acesta a dat un imbold atât de mare creștinismului încât Biserica l-a așezat în rândul sfinților întocmai cu Apostolii, pentru că dacă Sfinții Apostoli au primit de la Mântuitorul învățătura cea veșnică, n-au avut însă și cadrul legislativ pe care l-a oferit Sfântul Împărat Constantin dând libertate creștinismului. (…) Este important pentru noi să îi avem ca model pe acești mari împărați. Într-o lume păgână și cu atâtea tentații și ispite au știut să îi urmeze lui Hristos, să păstreze calea dreptei credințe, încât și noi ca oameni simpli avem datoria să încercăm aceste modele de sfinți binecuvântați ai lui Dumnezeu, să trecem prin ispitele vieții spre limanul cel neînviforat al mântuirii care ne așteaptă dincolo de această lume, în Împărăția lui Dumnezeu”.

Schitul Marca este cel mai tânăr așezământ monahal din Episcopia Salajului, piatra de temelie fiind pusă în urmă cu peste unsprezece ani de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Comentarii Facebook


Știri recente