Slujire arhierească în Biserica Nașterea Maicii Domnului din Suceava

În Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava a fost oficiată, ieri, 3 februarie 2013, Sfânta Liturghie arhierească de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Pimen. Lăcașul de închinăciune, ridicat în memoria celor care s-au jertfit în timpul comunismului la Suceava, este deosebit prin arhitectura exterioară. Biserica este pregătită pentru pictură. De mai bine de un sfert de secol, parohia „Nașterea Maicii Domnului” editează revista „In Memoriam”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava. Din soborul slujitorilor a făcut parte și pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. La slujbă au participat numeroși credincioși, dar și Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Spre finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a 32-a după Rusalii. „Evanghelia de astăzi (n.r. ieri) ne amintește că Mântuitorul Hristos a intrat în casa vameșului Zaheu. Prezența Mântuitorului Hristos i-a lumina mintea și i-a deschis inima lui Zaheu. Zaheu a fost cel care a zis că va da jumătate din averea lui săracilor. Această faptă nu s-a realizat la porunca Mântuitorului. Omul poate arăta dragoste către Dumnezeu prin milostenia față de aproapele. Aceasta este lucrarea prezenței Mântuitorului în casele noastre, prin sfintele icoane, și mai ales când ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Iisus Hristos. Când Domnul Hristos locuiește în noi, suntem milostivi, iar dacă am nedreptățit pe cineva, dăm înapoi cu prisosință. Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu”, a spus IPS Pimen.

„Biserica noastră este zidită pe jertfa celor care au suferit în închisoare”

Părintele protopop Vasile Irimia a slujit ieri cu multă bucurie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava, mai ales că a cunoscut după 1990 foști deținuți politici, o parte dintre ei slujitori ai sfintelor altare. „Cu multă bucurie duhovnicească am participat astăzi la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de IPS Arhiepiscop Pimen în biserica închinată cinstirii celor care s-au jertfit în închisorile comuniste. Mi-a fost dat să-i cunosc pe o parte din cei care au avut de suferit înainte de 1989. Aș aminti doar câteva nume ale preoților care au suferit în închisoarea aflată pe locul unde azi e Biserica «Nașterea Maicii Domnului»: părintele Alexandru Corneanu, părintele Dobrescu Manolache și părintele Dionisie Preda. Acești preoți purtau cu ei crucea grea a suferinței, despre care noi, cei tineri, știam foarte puțin. Noi nu înțelegeam de ce ei erau atât de blânzi, atât de iertători și de jertfelnici în slujirea lor. Probabil că în închisoare au aflat mai mult cum să se roage și cum să-i ierte pe toți cei care le-au produs o supărare sau o greutate. Mulți credincioși vin aici să se roage și să-și manifeste respectul față de cei care au înălțat această biserică, care se înfrumusețează în prezent cu haina picturii”, a remarcat pr. protopop Vasile Irimia. Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava este așezată lângă fosta închisoare zidită în timpul Mariei Tereza. Închisoarea a fost folosită ulterior de ocupanții comuniști pentru a înăbuși cele mai sfinte aspirații care s-au clădit în timp de poporul român. „Aici au murit și s-au jertfit mulți oameni. Părintele Iustin Pârvu, care a fost întemnițat aici, ne-a povestit că în vremea detenției erau supuși unor chinuri inimaginabile. Dacă în timpul persecuțiilor din primele veacuri creștine oamenii mureau repede după ce erau torturați, în închisorile comuniste ei aveau de suferit ani la rând. Biserica noastră este zidită pe jertfa celor care au suferit în închisoare. Avem încrederea că jertfa lor nu a fost în zadar și că mărturia lor este a întregului popor român”, s-a exprimat pr. paroh Viorel Vârlan.

Revistă în memoria celor care au luptat împotriva comunismului

Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava editează din anul 1996 revista „In Memoriam”, o publicație bilunară ortodoxă de opinie și renaștere moral-spirituală. Revista a fost gândită ca un omagiu pentru cei care au luptat împotriva comunismului și aparține Fundației „In Memoriam” din cadrul parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava. „In Memoriam” reamintește cititorilor săi despre jertfa înaintașilor și despre suferința pe care au îndurat-o în temnițele comuniste. Publicația este realizată după modelul revistelor tipărite în parohiile americane, mai ales că în anul 1996 pr. Viorel Vârlan a călătorit în America pentru a strânge fondurile necesare ridicării Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava. Articolele publicației provin din zona religioasă și culturală, în cei 16 ani de apariție, cititorii găsind numeroase interviuri cu foști deținuți politici, care s-au stabilit ulterior în Statele Unite ale Americii. În prezent, din colectivul de redacție, condus de pr. Viorel Vârlan, fac parte poeta Carmen Veronica Steiciuc, dr. Ioan Iețcu, preotul Teodor Damian din New York, scriitorul Dumitru Oniga, Adrian Popovici și Elena Daniela Vârlan.

Comentarii Facebook


Știri recente