Slujire arhierească în Biserica Buna Vestire din Brașov

În Duminica Lăsatului Sec de carne, credincioșii brașoveni au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Buna Vestire” din centrul orașului de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a venit în comunitatea de aici pentru a-i felicita pe preoți și credincioși, care au susținut în ultimii doi ani lucrările de restaurare a picturii interioare. Aflată aproape de finalizare, pictura bisericii brașovene a redat frumusețea lăcașului de cult, una dintre bisericile reprezentative pentru oraș. Lăcașul de cult este mereu plin la slujbele religioase, iar credincioșii dau răspunsurile liturgice alături de cor, într-o atmosferă duhovnicească aparte, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Liturghie arhierească din a treia Duminică a Triodului a fost un moment de înălțare duhovnicească pentru credincioșii Bisericii „Buna Vestire”.

Mai mulți slujitori ai Sfintelor Altare din oraș și din străinătate au făcut parte din soborul de preoți care a stat alături de IPS Mitropolit Laurențiu. Amintim aici pe starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, pe protopopul Brașovului, Dănuț-Gheorghe Benga, pe protopopul de Nisa-Franța, Radu Totelecan, și pe pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre Înfricoșătoarea Judecată de Apoi, ale cărei criterii ne sunt prezentate în Evanghelia citită la Sfânta Liturghie din Duminica Lăsatului Sec de carne, numită și Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.

„Urmările faptelor noastre vor fi judecate la sfârșitul veacurilor, când va avea loc Judecata obștească. Când plecăm din lumea aceasta, binele sau răul pe care le-am săvârșit se înmulțesc și primim un adaos de fapte bune sau de fapte rele. Biserica are o importanță extraordinară, prin mijlocire. Rugăciunile pe care le facem pentru cei morți nu sunt simple comemorări, ci ne rugăm lui Dumnezeu să-i aibă vii în memoria Sa. Noi adăugăm faptele bune săvârșite și pentru cei adormiți, dar și pentru cei care primesc darul. Judecata de Apoi este foarte importantă și trebuie să veghem la ea. Sufletul fiecăruia dintre noi va trece prin Judecata particulară, pe care Sfinții Părinții o aseamănă cu trecerea prin niște vămi. La fiecare vamă ni se cere socoteală pentru un păcat. Sufletele vor fi așezate în două stări: Rai sau iad. La sfârșitul lumii, la a doua Venire a Mântuitorului Iisus Hristos, El va judeca din nou, prin glasul lui Dumnezeu din om, prin glasul conștiinței. Nu este altceva conștiința decât conlucrarea noastră cu Dumnezeu. Conștiința noastră ne spune când facem o faptă că este bună sau rea, pentru că ne raportăm la Binele absolut, la Dumnezeu, sau spre binele trecător, spre ceea ce duce pe calea pierzării. Criteriul Judecății de Apoi este dreptatea, dar Judecătorul ia în socoteală nu vrednicia personală, omenească, ci fapta noastră. Evanghelia noastră ne prezintă toate categoriile de fapte după care vom fi judecați la sfârșitul lumii”, a spus ierarhul.

IPS Mitropolit Laurențiu i-a binecuvântat pe credincioșii bisericii brașovene și pe slujitorii Sfântului Altar pentru eforturile de a restaura lăcașul de cult și pentru susținerea activității pastoral-misionare. Părintele Mihai Manolache i-a mulțumit ierarhului în numele preoților și credincioșilor și i-a adresat invitația de a reveni în curând în mijlocul comunității brașovene.

Biserica „Buna Vestire” din Brașov a fost zidită la 1934, în vremuri dificile. Este unică în oraș prin arhitectura și elementele bizantine. Pictura interioară a fost realizată la 1971, de pictorul Iosif Vasu. Lăcașul de cult are un valoros iconostas de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului.

Comentarii Facebook


Știri recente