Slujbe speciale la trecerea dintre ani

Biserica Ortodoxă Română a rânduit la trecerea dintre ani slujbe speciale, de mulțumire lui Dumnezeu și de început bun pentru un nou an calendaristic. Despre aceste slujbe speciale, ce se săvârșesc pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie, a vorbit părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În ultima zi a anului calendaristic civil 2011, pe 31 decembrie este prăznuită și Odovania praznicului Nașterii Domnului, care încheie propriu-zis sărbătoarea Crăciunului. Mineiul pe luna decembrie precizează că sâmbătă se cântă la Utrenie slujba din ziua praznicului Nașterii Domnului și se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. În ajunul Anului Nou, la Catedrala patriarhală din București se săvârșește slujba Vecerniei unită cu Litia. ‘După cum este tradiția catedralelor chiriarhale, dar și în mănăstiri și în unele parohii, în ajunul praznicelor împărătești se săvârșește întotdeauna slujba Privegherii, care în cazul Catedralei patriarhale este slujba Vecerniei praznicului Tăierii-împrejur a Domnului și pomenirii Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareii Capadociei, unită cu Litia, adică cu binecuvântarea prinoaselor de pâine, vin și untdelemn’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” arhim. Timotei Aioanei. La miezul nopții, la trecerea dintre ani, Preafericitul Părinte Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși în Catedrala patriarhală o slujbă specială de mulțumire lui Dumnezeu.

‘Conform unei tradiții împământenite în ultimii ani, în primul rând la Iași, în anul 2000, cu prilejul celor două milenii de creștinism și a anului jubiliar, și apoi răspândită la mai multe centre eparhiale din țară, la mănăstiri, catedrale și unele parohii, la miezul nopții, la trecerea dintre ani, la Catedrala patriarhală va fi săvârșită o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile, pentru mulțimea darurilor și realizărilor cu care El ne-a binecuvântat în anul care se încheie. Slujba va fi săvârșită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De obicei se săvârșește slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos și rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu. Cu această ocazie am păstrat și noi obiceiul să oferim celor prezenți un mic dar’, a arătat arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale.

De 1 ianuarie, când sunt trei sărbători, Tăierea-împrejur a Domnului, Sfântul Vasile cel Mare și Anul Nou, în Catedrala patriarhală vor fi săvârșite Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și Te Deum-ul de Anul Nou. ‘În ziua praznicului se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, fiind una din cele 10 dăți când se oficiază această Liturghie. Diferența dintre Liturghia Sfântului Vasile și Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, cea mai desăvârșită în Biserica Ortodoxă, constă în câteva rugăciuni teologice în care este pomenită întreaga Biserică, răspândită de la o margine la alta a pământului, rugăciuni de o mare profunzime teologică și mai cuprinzătoare decât celelalte’, a explicat părintele Timotei Aioanei.

Comentarii Facebook


Știri recente