Slujbe speciale la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat, vineri, 4 ianuarie 2013, începând cu ora 7:00, împreună cu un sobor de preoții și diaconi. slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, slujba Ceasurilor Împărătești sau „Ceasurile Mari”, ce sunt slujbe speciale, care au un conținut deosebit și cuprind cântări, rugăciuni și citiri din Sfânta Scriptură legate de praznicul Botezului Domnului, după cum informează site-ul epr.ro.

„Ele se numesc „Împărătești” datorită solemnității lor, dar și pentru că, în vechime, la oficierea lor în Catedrala Sfintei Înțelepciuni din Constantinopol participa însuși Împăratul Bizanțului alături de Curtea sa. În cadrul acestei slujbe s-au citi textele evanghelice legate de botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Astfel, la Ceasul întâi a fost rânduită Pericopa evanghelică (Matei 27, 1-56) la Ceasul al treilea s-a citit Pericopa evanghelică (Marcu 15, 16-41), la Ceasul al șaselea a fost rânduită Pericopa evanghelică (Luca 23, 32-49), iar la Ceasul al nouălea Pericopa evanghelică (Ioan 18, 28-40; 19, 1-37). Ceasurile Împărătești au fost oficiate în această vineri, zi aliturgică, pentru că anul acesta din punct de vedere a timpului liturgic, Ajunul Bobotezei cade sâmbăta”, a declarat părintele Andrei Ioniță, eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

„În Tipicul Sfântului Sava se spune că, în cazul în care ajunul cade sâmbăta sau duminica, cum este anul acesta, slujba ceasurilor împărătești se săvârșește vineri fiind și zi de dulce adică harți, iar în ajunul marii sărbători se săvârșește utrenia, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur respectiv sfințirea apei celei mari (cu ajunare adică post), iar în ziua praznicului se săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare”, a mai precizat părintele Andrei.

Comentarii Facebook


Știri recente