Slujbe de sfințire la Oșlobeni

Moment istoric de mare importanță pentru enoriașii parohiei Oșlobeni din județul Neamț, unde duminică, 24 august 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan va oficia slujbele de sfințire a bisericii, a casei de prăznuire și a casei parohiale, informează „Ziarul Lumina”.

Duminica viitoare va avea loc slujba de Sfințire a bisericii din Oșlobeni – Neamț, precum și a casei de prăznuire și a casei parohiale. Toate aceste slujbe, urmate de slujba Sfintei Liturghii arhierești, vor fi săvârșite de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va sosi în parohia nemțeană la ora 08:15.

Mai multe detalii despre lucrările ce au avut loc în ultimii ani la parohia Oșlobeni ne-a oferit părinte paroh Vasile Iliuță: „Între anii 1999-2005, am început și am zidit casa parohială. În anul 2000 s-a făcut expertiza tehnică la biserica veche, în urma căreia s-a constatat că locașul de cult prezintă multiple deteriorări la elementele din lemn, acestea fiind afectate de carii, precum și crăpături la zidăria de piatră, unele foarte profunde la nivelul geamurilor și a intrărilor. În anul 2004 s-a început dezafectarea bisericii, după primirea aprobărilor necesare, slujbele fiind mutate într-un paraclis improvizat în casa de prăznuire. Acoperișul bisericii a fost desfăcut, peretele de vest demolat, făcându-se o extindere de 3 metri a locașului de cult, deasupra căruia s-a turnat un planșeu din fier beton, peste care s-a făcut cafasul. Au fost refăcute geamurile, s-au înălțat zidurile bisericii cu 2 metri și s-a făcut la exterior ocniță pentru pictură. În anul 2008 au fost construite bolta și turla, tot din lemn, fiindcă zidul nu suporta greutatea cărămizilor sau a betonului. Biserica a fost acoperită apoi cu tablă din cupru, crucile pe biserică fiind așezate pe data de 8 august 2008. S-a continuat cu tencuieli interioare și exterioare, iar pe dinafară biserica a fost consolidată cu plasă de fier beton și patru contraforți, tot din fier beton, pentru a prelua greutatea acoperișului. După instalația de încălzire, am pus catapeteasmă nouă, lumânărar, precum și podeaua, din scândură de brad. Clopotnița de la intrare a fost, de asemenea, restaurată, modificându-se acoperișul, tot în stil moldovenesc, precum și structura geamurilor. La final, a fost tencuită și împodobită cu olane din ceramică smălțuită, făcută de un meșter din Corund, județul Harghita. De asemenea, și biserica a fost împodobită cu olane din ceramică, iar contraforții au fost placați cu piatră cioplită. În anul 2012, și casa de prăznuire a intrat în ample lucrări de modificare, fiind extinsă, înălțată și acoperită cu tablă vopsită. S-a construit o bucătărie spațioasă, cu toate necesitățile, precum și o cameră de oaspeți cu baie, veșmântar, o cameră pentru veselă, o cameră centrală și un spațiu-terasă închis, foarte mare, pentru activități cu copiii. În anul 2013, în acest spațiu-terasă a avut loc prima ediție a taberei de pictură pe sticlă inițiată de parohia noastră. S-au restaurat și gardurile și s-au făcut alei de piatră cubică și pavaje în jurul bisericii, pentru ca umiditatea să nu mai afecteze structura acesteia. În anul 2011 s-a început pictarea bisericii de către tinerii pictori Alexandru și Cristina Dumitrescu, în prezent lucrarea fiind executată în proporție de 50%.”

Comentarii Facebook


Știri recente