Slujba ta fă-o deplin!

Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie a păstorit Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei vreme de 30 de ani. Din 1982 și până în ultima clipă a vieții pământești, ierarhul a făcut din activitatea pastoral-misionară a Înaltpreasfinției Sale un adevărat crez.

Nu există parohie – din cele peste 650 aflate în Eparhie – unde fostul arhipăstor să nu fi poposit măcar o dată pentru oficierea Sfintei Liturghii arhierești ori a altui serviciu religios.

Din inițiativa Înaltpreasfinției Sale, în Arhiepiscopie s-au construit peste 250 de biserici și paraclise la parohii și mănăstiri, precum și 6 catedrale în municipiile din cuprinsul Eparhiei. De asemenea s-au înființat peste 270 de parohii.

În ceea ce privește viața monahală, după 1989, ierarhul a reactivat și înființat, în județele Buzău și Vrancea, 33 de mănăstiri și schituri.

Înaltpreasfinția Sa a acordat o atenție deosebită Catedralei voievodale din Buzău, ctitorie din 1649 a domnitorului Matei Basarab, în timpul arhipăstoririi Sale lăcașul de cult fiind consolidat și restaurat.

Cununa ostenelilor Înaltpreasfințitului Părinte Epifanie o constituie ctitorirea noii Catedrale arhiepiscopale din Buzău. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2002, iar 7 ani mai târziu, la 8 noiembrie 2009, lăcașul de cult a fost târnosit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, tot atunci, având loc ridicarea Eparhiei la rang de Arhiepiscopie.

Încă de la începuturile arhipăstoririi sale pe meleagurile de la Curbura Carpaților, chiriarhul s-a îngrijit și de învățământul teologic buzoian. În 1995, Centrul Eparhial Buzău a reintrat în posesia clădirii noi a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Chesarie Episcopul”. Înaltpreasfinția Sa a înființat Liceul Teologic Ortodox „Sf. Epifanie al Ciprului” de la Mănăstirea Rătești și a reînființat Școala de cântăreți bisericești de pe lângă Seminarul Teologic din Buzău. Imediat după Revoluție, ierarhul a susținut reintroducerea Religiei în școlile de Stat.

La inițiativa Înaltpreasfinției Sale, în anul 2005 a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfinților locali, Ierarhul Mucenic Teodosie de la Brazi, Mitropolitul Moldovei și Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului.

În domeniul cultural, a înființat, în iulie 2007, Muzeul bisericesc al Eparhiei Buzăului și Vrancei, în clădirea veche a Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”.

Ierarhul a sprijinit lucrarea social-filantropică la nivelul parohiilor, dar și la Centrul Eparhial din Buzău, prin înființarea unor instituții de ocrotire a persoanelor defavorizate.

Arhiepiscopul Epifanie Norocel a publicat articole, studii, recenzii în revistele bisericești de specialitate și este autorul mai multor lucrări, în special de istorie bisericească.

După cum informează TRINITAS TV toate aceste realizări ale chiriarhului sunt prezentate pe larg în volumul bilingv „Slujba ta fă-o deplin!”, apărut la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei în 2012, cu prilejul dublei aniversări a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Epifanie: 80 de ani de viață și 30 de ani de arhipăstorire la Buzău.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente